Skip to content
Amarant

Amarant

Zorgorganisatie Amarant is volop in beweging en werkt op diverse terreinen samen met AAG. In dit artikel vertellen de consultants van AAG hoe zij samen met Wim Jansen, concernmanager Huisvesting en Facilitair bij Amarant, tot een Strategisch Vastgoedplan zijn gekomen.

Over Amarant

Amarant is een zorgorganisatie die mensen met een (verstandelijke) beperking, autisme of niet aangeboren hersenletsel ondersteunt vanuit ruim 400 locaties in  Noord-Brabant. Naast een breed aanbod van zorg, begeleiding en behandeling, zowel aan huis als met verblijf, bieden zij volop mogelijkheden op het gebied van dagbesteding, leren, werken en vrije tijd.

Strategisch Vastgoedplan voor Amarant

Voor Amarant, eigenaar van een omvangrijke vastgoedportefeuille, is het noodzakelijk om een toekomstbestendige strategische koers te bepalen die aansluit bij maatschappelijke opgave en actuele ontwikkelingen. Hoe sluit het huidige vastgoed aan bij de visie op doelgroep, markt en positionering, waaronder arbeidsproblematiek en de bekostiging van vastgoed en personeel?

In de afgelopen jaren hebben verschillende ontwikkelingen plaatsgevonden, waardoor het verhaal van Amarant op het gebied van visie en vastgoed niet meer hetzelfde is. Er was nadrukkelijk behoefte aan, en aanleiding voor, een herziening van de strategische vastgoedkoers en een concretisering van de keuzes ten aanzien van vastgoedprojecten, inclusief de duurzaamheidsopgave. Gedragenheid door interne en externe stakeholders is voor Amarant zeker zo belangrijk als het resultaat zelf.

Amarant had behoefte aan professionele ondersteuning en heeft AAG gevraagd die te bieden.

De aanpak

De aanpak bestond uit 3 fases;

  • FASE I: Op basis van een zorgvuldige inventarisatie van organisatie specifieke gegevens en een omgevingsanalyse, is stapsgewijs de relatie gelegd tussen missie, visie, huidige vastgoedsituatie, het beoogde zorgaanbod, strategie en de gewenste vastgoedsituatie. Dit is vastgelegd in het Strategisch Vastgoedplan.
  • FASE II: De geformuleerde uitgangspunten uit de eerste fase zijn geconfronteerd met de bestaande situatie. Hiervoor is de huidige vastgoedportefeuille in kaart gebracht op zowel financiële prestaties als prestaties op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit. Het advies van een vastgoedtaxateur is hierin meegenomen om tot verantwoorde keuzes te komen die mede aansluiten bij de voorwaarden die door financiers (banken en zorgkantoren) worden gesteld. Een dashboard van de portefeuille is de uitkomst van deze fase. “Het dashboard geeft het inzicht in onze portefeuille waarnaar we op zoek waren.”
  • FASE III: Het vastgoedplan zelf vormt de vertaalslag van het huidige vastgoedaanbod naar het toekomstige vastgoedaanbod. De combinatie van de verschillende onderdelen resulteert in een vastgoedplan met een “spoorboekje” dat inzicht geeft in de noodzakelijke en gewenste projecten. Na een theoretische analyse van de portefeuille zijn hier samen met de divisiedirecties scenario’s aan toegekend en prioriteiten gesteld binnen de financiële kaders. Het resultaat is een Lange termijn Huisvestingsplan.

De analyses vormden de basis voor gesprekken met de directie op divisie- en regioniveau, waarbij het zorginhoudelijk perspectief werd verbonden aan de vastgoedexploitatie. Zo kon samen met het directieteam (per locatie/cluster) worden gekomen tot een integraal toekomstbeeld.

Wat maakt dit proces zo bijzonder?

Amarant is als organisatie volop in beweging. Naast het ontwikkelen en doorvertalen van de vastgoedstrategie, is er parallel aan dit proces ook aandacht geweest voor de (financiële) sturing op vastgoed en de inrichting van de afdeling huisvesting, waarbij Assetmanagement een nadrukkelijkere rol heeft gekregen.

Speciaal voor Amarant ontwikkelden we een dynamisch dashboard dat in ‘real time’ dwarsverbanden legt tussen twee databases: enerzijds het Finance & Vastgoedmodel van AAG (Finance & Vastgoed Model – AAG ), en anderzijds de – voor Amarant ontwikkelde – Q-scan (oftewel, onze kwaliteitsscan van gebouwen).

Het dashboard is dusdanig ingericht dat het direct de basis biedt voor betere sturing op vastgoed en het assetmanagement binnen Amarant, met het oog op de toekomst.

Daarnaast is een Routekaart Duurzaamheid opgesteld, aansluitend bij de eisen van zorgkantoren en de Europese CSRD. De energetische analyse wordt geïntegreerd in het dashboard, waardoor duurzaamheidsdata en investeringsbehoeften per gebouw inzichtelijk zijn, inclusief terugverdientijden en levensduur. Deze informatie vormt input voor het vaststellen van de projectopdrachten.

Het is geen makkelijke weg geweest, maar dankzij de volhardende en consequente sturing van Wim Jansen hebben we gezamenlijk een resultaat weten te bereiken waar we allemaal ontzettend trots op zijn!

“Gedragenheid door interne en externe stakeholders is voor Amarant zeker zo belangrijk als het resultaat zelf.”

Wim Jansen
Concernmanager Huisvesting & Facilitair

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op.

Contact

Klantcases

Ontdek meer klantcases

Bekijk meer
Search