Zorgorganisaties worstelen met afschaffing handhavingsmoratorium en Wet DBA
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid opgeheven. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt volledig gehandhaafd, met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan en een gelijk speelveld te creëren voor werknemers en zelfstandigen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dit jaar strenger controleert op de arbeidsrelaties tussen organisaties en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).
Zorgorganisaties blijven afhankelijk van zzp’ers
Ondanks de strengere handhaving en het risico op boetes en naheffingen, blijven veel zorgorganisaties afhankelijk van zzp’ers om de continuïteit van zorg te waarborgen. Net als andere sectoren kampt ook de zorgsector al jaren met een nijpend personeelstekort. De inzet van zzp’ers bleek cruciaal te zijn om de gaten in de roosters op te vullen. Ondanks de afschaffing van het handhavingsmoratorium zijn veel zzp’ers in de zorg niet bereid om over te stappen naar een vast dienstverband. Een reden hiervoor is dat bewust gekozen wordt voor de flexibiliteit en autonomie die het zzp-schap biedt. Zorgorganisaties geven aan dat het moeilijk is om voldoende vast personeel te vinden om de flexibele schil van zzp’ers te vervangen. De combinatie van de arbeidsmarktkrapte en een hoge werkdruk maken het bijna onmogelijk voor zorgorganisaties om zonder zzp’ers te werken.
Kansen maar ook uitdagingen voor detacherings- en uitzendbureaus
Detacheringsbureaus en uitzendbureaus lijken te profiteren van de ontstane situatie. Veel bemiddelingsbureaus voor zzp’ers reorganiseren zich naar een detacheringsbureau. Hierdoor hopen zij hun zzp’ers te verleiden om bij hen in loondienst te komen. Door detachering behouden de gedetacheerden het voordeel om bij meerdere opdrachtgevers te kunnen werken, afwisselend werk te doen en ontvangen zij een hoger uurloon dan in loondienst bij een zorgorganisatie.
De zorg wordt met de inhuur via een detacheerder of uitzendbureau nog duurder: het is een optelsom van inhuurkosten, commissiekosten maar ook btw kosten. Zorginstellingen zijn vrijgesteld van de btw-plicht (21%), zolang ze geen winstoogmerk hebben. Detacheringsbureaus maken wel winst en vallen dus niet onder die vrijstelling.
Ondanks dat detacheringsbureaus proberen in te spelen op de vraag naar flexibel zorgpersoneel blijkt ook voor hen dat de beschikbaarheid van gekwalificeerde professionals vinden een uitdaging is. Ze ervaren dat zzp’ers binnen de zorgsector nog steeds welkom zijn en ‘dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend‘.
Regionaal werkgeverschap: een kans voor de zorgsector
Het gezamenlijk organiseren van werkgeverschap op regionaal niveau biedt zorgorganisaties de unieke kans om arbeidspotentieel optimaal te benutten en medewerkers te behouden. Door professionals de mogelijkheid te geven om voor meerdere organisaties te werken, kunnen zij hun talenten verder ontwikkelen, hun werkzekerheid vergroten en bijdragen aan een flexibelere arbeidsmarkt. Helaas speelt het vraagstuk van btw ook een rol bij regionaal werkgeverschap in de zorg. Het uitwisselen van personeel tussen zorgorganisaties blijft belast met 21% btw, wat een uitdaging vormt. Een mogelijke toekomstige oplossing is het inzetten van de pot-poolovereenkomst, zoals nu al gebruikt wordt binnen huisartsenpraktijken. Hierbij delen verschillende organisaties de personeelskosten via een gemeenschappelijke rekening, zonder dat deze stortingen als btw-belaste prestaties worden gezien. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Echter, voor zorgorganisaties is dit nog niet geregeld. Momenteel worden de fiscale en juridische mogelijkheden onderzocht om dit voor zorgorganisaties ook te realiseren.
Deel jouw ervaringen met ons!
Wij zijn benieuwd hoe jouw organisatie omgaat met deze uitdagingen. Welke oplossingen heb je gevonden? Jouw ervaringen, successen en knelpunten zijn van onschatbare waarde voor andere zorgorganisaties die met dezelfde vraagstukken worstelen. Wil je jouw inzichten met ons delen? Stuur een berichtje naar Janette Koppelaar.
In onze volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op de kansen en uitdagingen die de Wet DBA met zich meebrengt voor zorgorganisaties.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!