Skip to content
Terug naar kennisbank

Wist je dit? Voorkom boetes!

Auteur: Rens Adam

Eind mei 2025 moeten alle zorgaanbieders een jaarverantwoording openbaar maken. Dit betekent voor meer dan 10.000 zorgaanbieders dat zij dan voor het eerst moeten voldoen aan meer en nieuwe eisen.

Waarschijnlijk weet jij – als lezer van deze nieuwsbrief – al waar je aan moet voldoen. Maar zeer waarschijnlijk weten veel van jullie onderaannemers en zzp’er dit niet. Maak hen, daarom, hierop attent. Zodat je hen helpt om boetes te voorkomen! #Sharing=caring

Wie moeten er voldoen aan meer en nieuwe eisen?

Zorgaanbieders die vielen onder de zogenaamde “pauze” dienen eind mei 2025 voor het eerst een zorg jaarverantwoording openbaar te maken. Deze groep betreft vooral onderaannemers en zzp’ers. Maar zeer waarschijnlijk ook zorgentiteiten die behoren tot een groep van zorgaanbieders.

Eenvoudig gezegd betreft het vrijwel alle zorgaanbieder die zelf niet – rechtstreeks – hun zorg bij de zorgverzekeraar of het zorgkantoor declareren én voor 2022 zijn opgericht. Of zoals onze overheid het zegt: “Het gaat om zorgaanbieders die voor 1 januari 2022 zijn opgericht en behoren tot een categorie van zorgaanbieders die voor 1 januari 2022 geen jaarverantwoording openbaar hoefden te maken op grond van wet- en regelgeving van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.”

Nieuw?

Nieuw? Nieuw? Eigenlijk zijn het helemaal geen nieuwe eisen. Een grote groep zorgaanbieders voldoet al twee jaar hieraan. Om de administratieve lasten te verlagen voor een nog grotere groep zorgaanbieders, is de “pauze” regeling ingevoerd. Hierdoor hoefde deze groep de afgelopen twee jaar (boekjaren 2022 en 2023) niet aan de regels te voldoen.

De eisen komen voort uit de Aanpassingswet toetreding zorgaanbieders (Awtza) die al per 1 januari 2022 in werking is getreden.  De belangrijkste wet waar de Awtza een aanpassing in maakt is de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). In deze wet is onder meer de jaarverantwoording, eisen aan bedrijfsvoering en het toezicht door de Nza geregeld.

Pas op voor boetes!

Makkelijk gezegd, loop je dan het risico om een boete te krijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is belast met de handhaving van de openbare jaarverantwoordingsplicht. Indien je niet

Wat moet ik doen?

Benieuwd wat jij moet doen? Houd dan onze nieuwsbrieven en thema website in de gaten. Hierop publiceren wij dit najaar een serie van artikelen, die jou vertellen wat je moet doen.

Nu al aan de slag?

Speciaal voor zorgaanbieders, die nu al willen weten wat zij moeten doen om aan de regels voor de jaarverantwoording te voldoen, hebben wij een scan ontwikkeld. Voor slechts €59 euro (ex. BTW) vertellen we:

  1. aan welke regels voor openbare jaarverantwoording jij exact moet voldoen;
  2. wat je nu al op orde hebt; en
  3. Wwat je nog moet doen om aan alle regels te voldoen.

Interesse? Neem contact met Rens Adam op. Dan plannen we een scan in!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search