Wet verbetering Poortwachter: Welke stappen moet je ondernemen?
Werkgevers en zieke werknemers hebben re-integratieverplichtingen. Deze zijn bedoeld om de zieke werknemer terug te laten keren in zijn/haar werk. De re-integratieverplichtingen volgen onder andere uit de Wet verbetering poortwachter.
De uitvoering van de Wet verbetering poortwachter ligt in handen van de werkgever. Als een werknemer arbeidsongeschikt is en onder contract staat bij een werkgever, is de werkgever verplicht de acties uit de Wet verbetering poortwachter uit te voeren. Dit geldt voor een periode van twee jaar óf tot het tijdelijke arbeidscontract wanneer deze eerder afloopt dan de periode van twee jaar.
De werkgever is dus eindverantwoordelijk voor zowel de uitvoering als bewaking van de re-integratie. Als de werknemer twee jaar ziek is, bekijkt UWV of de werkgever heeft voldaan aan de stappen van de wet. Als dit naar de mening van UWV onvoldoende is gebeurd, kan UWV een maatregel (loonsanctie) opleggen waardoor de werkgever maximaal het hele derde jaar van ziekte nog het loon moet doorbetalen.
De wet schrijft stappen voor die op een bepaald moment moeten gebeuren. Dit doet de werkgever samen met de werknemer en met ondersteuning van de arbodienst.
Om de werkgever te helpen met deze stappen is het Quick Startdocument van UWV beschikbaar. De Quick start is een hulpmiddel voor werkgevers, bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven. In dit document staat kort uitgelegd wat je moet doen als een werknemer arbeidsongeschikt wordt. Vanaf de eerste ziektedag tot aan het moment dat de werknemer een WIA-uitkering kan aanvragen. Er staat in wat de taken zijn voor een werkgever bij een kortdurende ziekte. Maar ook wat je moet doen als de werknemer na langere arbeidsongeschiktheid moet re-integreren.
De Quick start is geen vervanging voor de Werkwijzer Poortwachter. In de Werkwijzer Poortwachter staat uitgebreidere informatie vermeld.
Naast de te nemen stappen dient een werkgever ook aan onderstaande punten te denken:
- Iedere zes weken moet er een voortgangsgesprek worden gevoerd met de werknemer. Dit gesprek kan de werkgever zelf voeren, maar dit mag ook een ‘casemanager’ doen.
- Het bijhouden van het re-integratiedossier is heel belangrijk. Hierin staan alle gemaakte afspraken op een rij. Ook staat hierin het verloop van de re-integratie en alles wat beide partijen hebben gedaan om de werknemer terug aan het werk te krijgen. Daarnaast zitten alle andere documenten en formulieren die te maken hebben met de ziekte van de werknemer ook in het re-integratiedossier.
- Als dat nodig is om weer aan het werk te kunnen, is de werkgever verplicht om de werkzaamheden, de werkplek en/of de hulpmiddelen aan te passen voor de werknemer.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!