Skip to content
Terug naar kennisbank

Wegwijzer Identificeren, registreren en bewaren

Document- en identiteitsfraude, helaas is dit nog steeds actueel. In een nieuwsbericht van 27 juli jongstleden komt naar voren dat er vorig jaar 424 signalen over zorgfraude zijn binnengekomen bij Informatie Knooppunt Zorgfraude. Met dit soort berichten is het niet zo vreemd dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werkgevers in de zorg en de jeugdhulp om waakzaamheid heeft gevraagd.

In een brief van 20 februari 2023 meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nadrukkelijk dat de zorgaanbieder eindverantwoordelijk is voor de medewerkers die ingezet worden. Het is belangrijk om medewerkers te screenen op de juistheid van identiteit, diploma’s, certificaten en registraties. En mocht er sprake zijn van vervalsing, dan is het belangrijk om dit te melden.

Het screenen van medewerkers verdient dus zorgvuldige aandacht. Wanneer je de identiteit van de medewerker niet of niet juist kunt vaststellen dan is er, naast een mogelijk onveilige omgeving, ook sprake van een verhoogde administratieve last en een kans op een boete. Naast een zorgvuldige screening en vastlegging is het ook belangrijk om de bewaartermijnen van personeelsgegevens in beeld te hebben en dat deze in lijn lopen met de bewaartermijnen die zijn vastgelegd in de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Al met al best veel controlerende handelingen die nodig zijn om de kwetsbare cliënten/patiënten een veilige plek te kunnen bieden. Gelukkig hebben wij de praktische zaken die te maken hebben met identificeren, registreren en bewaren vastgelegd in deze AAG wegwijzer. Hiermee krijg je duidelijkheid over de verschillende aspecten binnen de identificatieplicht, geven we tips waar je op moet letten bij waardepapieren én geven we een overzicht van de diverse bewaartermijnen.

Vul hieronder je e-mailadres in om de wegwijzer te downloaden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search