Waarom BI geen IT-project is (en wat het dan wél is)
Veel zorgorganisaties zien Business Intelligence (BI) nog steeds als iets van de IT-afdeling. Een technisch project. Iets met software, tools en dashboards. Maar dat beeld doet BI tekort. BI gaat niet over techniek, maar over strategie. Over de juiste vragen stellen. Over keuzes maken. En over grip houden in een sector die constant in beweging is.
Als je BI ziet als een IT project, blijft de echte waarde onbenut. En dat is zonde. Want juist nu, met zoveel druk op de zorg, heb je inzichten nodig die je helpen om slim en snel te kunnen sturen.
BI is geen rapportagetool, het is een manier van kijken
Zorgorganisaties barsten van de data. Over personeel, financiën, zorgzwaarte, productie en planning. De kracht van BI zit ’m in het samenbrengen van al die data en het geven van inzicht. Een goed ingericht BI-platform helpt je niet alleen om terug te kijken, maar vooral om vooruit te denken:
- Waar dreigen tekorten te ontstaan?
- Waar zie je kansen om slimmer te plannen of in te zetten?
- Welke afdelingen lopen structureel uit de pas?
En dit zijn dus geen IT-vragen, maar strategische vraagstukken.
(Be)sturen op data = beter vooruitzien
Met BI zie je trends en patronen die anders onder de radar blijven. Anders gezegd: BI maakt beweging zichtbaar en legt verbanden. Bijvoorbeeld dat het verzuim van personeel al maandenlang stijgt bij een bepaalde zorginstelling. Of dat de zorgzwaarte van cliënten op locatie A sneller toeneemt dan op locatie B. Allemaal signalen waar je op kan acteren, simpelweg omdat ze nu zichtbaar zijn. Signalen waar je iets mee moet omdat het anders bijvoorbeeld financiële consequenties heeft of ten koste gaat van goede zorg.
Het is belangrijk om te beseffen dat BI geen kant-en-klare antwoorden geeft, maar wél informatie op basis waarvan gezocht kan worden naar de juiste antwoorden. Dat moeten we even uitleggen.
BI vraagt om een andere manier van werken. Een BI platform geeft een manager, business controller of directeur bedrijfsvoering tijd en ruimte om na te denken; wat betekent deze informatie? Welke vragen moet ik mezelf stellen? Wat zijn de verschillende scenario’s? Wat heb ik te doen?
En dat is precies wat mensen die eindverantwoordelijk zijn nodig hebben; informatie op basis waarvan ze zichzelf de juiste vragen kunnen stellen en kunnen bijsturen, plannen en anticiperen. Anders gezegd: als je als manager tijd investeert in het werken met BI kan je antwoord geven op de vraag die morgen komt. En dat is wat je in deze tijd nodig hebt.
Van onderbuik naar onderbouwd
Zorgorganisaties die serieus met BI aan de slag gaan, zien langzaam een cultuurverandering ontstaan. Besluiten worden niet meer alleen genomen op gevoel, maar steeds vaker op basis van feiten. Niet omdat het moet, maar omdat het beter werkt.
Maar deze manier van werken vraagt ook om eigenaarschap. Niet van IT, maar van bestuur, MT en teamleiders. Pas als zij ermee werken en het gaan gebruiken in overleggen, krijgt BI echt impact.
De zorg van morgen
Dus nee, BI is geen IT-project. Het is een strategisch fundament onder je organisatie. Het zorgt voor samenhang, inzicht en richting. En het helpt je om als zorginstelling wendbaar te blijven in een wereld die steeds complexer wordt. Want de zorg van morgen vraagt om keuzes die je vandaag al moet kunnen onderbouwen. Met data. Met inzicht. Met BI.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!