Skip to content
Terug naar kennisbank

Vergroten van eigenaarschap

Eigenaarschap: een thema waar ik graag in dit artikel bij wil stilstaan. Ik hoor het namelijk veel om heen. Het lijkt een zogenoemd containerbegrip, groots en ongrijpbaar. Hoe zorg je ervoor dat de mensen in je team allemaal eigenaarschap tonen? Iedereen is op zoek naar hoe we eigenaarschap beter kunnen beleggen, verdelen. Toch is het niet zo ongrijpbaar als je denkt. Graag zoom ik in op de randvoorwaarden waar je aan kan werken.

Verandercoach

Binnen ons facilitaire team heb ik zelf afgelopen jaar een eerste verdieping gemaakt op het thema veranderkunde. De route die ik heb mogen bewandelen in de coachingsopleiding heeft me de handvatten gegeven om mezelf actief als verandercoach te positioneren. Het maakt me namelijk oprecht blij wanneer ik teams zie die zelf de regie in handen nemen in het organiseren van hun werk. Zich echt focussen op wat er toe doet: de zorg beter maken. Zichzelf de vraag stellen: zijn we relevant bezig, moet dit nu en is het slim wat we doen?

Eigenaarschap: wat betekent het voor mij?

Als je het gevoel hebt dat wat je doet belangrijk is of er toe doet. Dat je hier ook verantwoordelijkheid voor wilt nemen en hier ook actief in bent. Zelf nadenkt over hoe je het kan oplossen. Of het beter kan. Wie kan je daarbij om hulp vragen. Dus echt zelf de regie nemen op je werk.

Voorwaarden voor eigenaarschap

Het ongrijpbare zit hem in het gedrag dat je van mensen verwacht. Alsof het allemaal uit de mensen zelf moet komen. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt regelen, kunt instellen, zodat je je ook geroepen voelt om bepaald gedrag te vertonen.

Als je kijkt naar intrinsieke voorwaarden om eigenaarschap te willen tonen, is dat je iets moet willen doen, iets moet kunnen doen en het moet betekenisvol voor je zijn. Maar als je dan kijkt naar de context waarbinnen dat dan plaatsvindt dan hebben we het ook over: regelruimte, transparantie, overzicht en vertrouwen. De contextuele voorwaarden.

Als je het gevoel hebt dat je een opdracht op een bepaalde manier mag gaan vormgeven en ook de verantwoordelijk hebt voor het eindresultaat en het vertrouwen meekrijgt dat je het mag gaan doen. Het helder is wat precies de opdracht is en hoe het samenhangt met het grotere geheel, dan is het makkelijker voor je om ergens eigenaarschap op te nemen.

In hoeverre mag je zelf je werkzaamheden vormgeven die je toebedeeld krijgt? Zijn kaders helder, bijvoorbeeld tijd en budget om een opdracht te kunnen uitvoeren? Wanneer je speelveld duidelijk is, kan je zelf ook beter in actie komen. Is het duidelijk en heb je inzichtelijk wat je als team te doen hebt, wat je met elkaar deelt en wat je met elkaar belangrijk vindt.

Oftewel: je hebt als organisatie zelf invloed op de contextuele voorwaarden: regelruimte, transparantie, overzicht en vertrouwen.

Hoe zet ik als coach de ontwikkeling bij teams in om meer eigenaarschap te nemen voor de verbetering of de verandering waar ze voor staan?

Dit heeft te maken met rollen verdelen en het heel erg expliciet maken. Hoe zou anders werken eruit kunnen zien? Ik neem het team mee door voorbeelden te geven van teams die zo werken. Ik maak het beeldend en geef het vertrouwen dat zij dat ook kunnen. Ik merk dat zonder voorbeelden het vaak niet wordt bedacht. Maar ik creëer ook overzicht en transparantie door samen te bespreken wat we met elkaar te doen hebben en welke visie we daarop met elkaar hebben. Op zo’n moment zie je dat het duidelijker wordt, maar ook meer behapbaar en gemakkelijker om daar vervolgens eigenaarschap over te nemen en gezamenlijk te doen.

Als een team bijvoorbeeld de samenwerking wil verbeteren, dan begin je bij dat gesprek. Wat ervaren jullie nu in de samenwerking en waar voelen jullie je prettig bij? Maar benoem vooral ook met elkaar waar ze in willen veranderen en met welk doel. Door goed te bevragen en goed te luisteren, gaan we vervolgens stappen uittekenen door overzicht en inzicht te creëren in elkaars werk. Hoe kunnen we dan ruimte maken voor verbetering en welke stappen kunnen we dan daarin maken? Maar nogmaals: ook dat doen we samen. Dat klinkt nu logisch, maar dit doen we vooral ook om wederom eigenaarschap te stimuleren.

Als verandercoach ga ik graag samen met teams en individuen aan de slag om de uitdagingen waar ze voor staan rondom bijvoorbeeld eigenaarschap bespreekbaar te maken en gezamenlijk stappen vooruit te zetten. Ik heb diverse teams en personen positief mogen stimuleren om met elkaar het gesprek aan te gaan. Dat kan soms spannend zijn, maar zo nodig om vervolgens de grotere veranderingen te adopteren.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search