Skip to content
Terug naar kennisbank

Verander met verliefdheid: van weerstand naar eigenaarschap

De zorgsector staat voor ingrijpende veranderingen. De dubbele vergrijzing, een tekort aan personeel en toenemende complexiteit dwingt ons om fundamenteel anders te laten kijken naar hoe we zorg organiseren. Toch zien we vaak dat veranderingen top-down worden ingezet, waarbij medewerkers de oplossingen voorgeschoteld krijgen zonder dat ze zich echt betrokken voelen bij het probleem. Dit leidt tot weerstand, frustratie en uiteindelijk het falen van goedbedoelde initiatieven. Maar wat als we het probleem eerst écht zouden omarmen? Wat als we verliefd worden op het probleem voordat we naar oplossingen zoeken?

De valkuil van snelle oplossingen

In de praktijk hebben we vaak de neiging om direct naar oplossingen te grijpen. Managementteams zien de uitdagingen op zich afkomen en willen deze zo snel mogelijk tackelen. Maar medewerkers op de werkvloer ervaren de urgentie vaak anders. Voor hen voelt een verandering als iets dat wordt opgelegd, terwijl ze nog niet volledig begrijpen waarom het noodzakelijk is. Hier ontstaat de kloof tussen management en medewerkers: de een ziet een noodzaak tot veranderen, de ander voelt vooral onzekerheid over wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk.

De kracht van het probleem omarmen

Onze ervaring leert dat échte verandering begint bij het samen doorleven van het probleem. Dit betekent dat niet alleen de leidinggevenden, maar juist de mensen op de werkvloer moeten ervaren waarom verandering nodig is. Een mooi voorbeeld is het toenemende personeelstekort in de zorg, waarbij medewerkers anders moeten gaan werken en taken moeten overdragen vanuit functiedifferentiatie en informele zorg. We zien dat medewerkers een diepe verantwoordelijkheid voelen voor hun bewoners en een boodschap van anders werken veel weerstand oproept.

Door in gesprek te gaan en medewerkers bewust te laten kiezen welke taken ze zelf willen blijven doen en welke ze zouden kunnen overdragen, ontstaat er vaak een omslagpunt. Pas wanneer ze ervaren dat een huidige werkwijze niet langer houdbaar is, groeit het besef dat verandering echt nodig is. Dit is het draagvlak en de energie die je nodig hebt om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten.

Van weerstand naar eigenaarschap

Ervaring leert ons dat succesvolle transities niet gaan over het opleggen van nieuwe werkwijzen, maar over het gezamenlijk omarmen van de verandering. Dit betekent:

  • Erkenning van emoties: Weerstand is vaak een uiting van betrokkenheid. Door serieus in te gaan op zorgen en vragen, wordt ruimte gecreëerd voor acceptatie.
  • Dialoog boven dictaat: Niet alleen praten over het probleem, maar het probleem écht laten beleven helpt medewerkers inzien waarom verandering noodzakelijk is.
  • Geleidelijke overgang: Verandering is geen knop die je omzet, maar een proces waarbij medewerkers stap voor stap zelf de nieuwe werkwijze omarmen.

Door zorgvuldig gewenst gedrag te ontwerpen, kunnen we weerstand niet alleen verminderen, maar juist ombuigen naar eigenaarschap. Pas wanneer iedereen het probleem voelt, kan de oplossing écht van binnenuit komen. En dát is volgens mij de sleutel tot blijvende verandering in de zorg.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search