Skip to content
Terug naar kennisbank

Vanaf 2024 vrijwilligers jonger dan 21 jaar een hoger bedrag per uur

Om jongeren te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen, wil het kabinet de vergoeding voor vrijwilligers onder de 21 jaar verhogen met € 0,50 per uur tot € 3,25 per uur.

Om jongeren te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen, wil het kabinet de vergoeding voor vrijwilligers onder de 21 jaar verhogen met € 0,50 per uur tot € 3,25 per uur.

De vrijwilliger krijgt een niet-marktconforme beloning die binnen de grenzen van de vrijwilligersregeling blijft. Van een vrijwilligersvergoeding is sprake als iemand vergoedingen of verstrekkingen krijgt met een gezamenlijke waarde van maximaal € 190 per maand en maximaal € 1.900 per kalenderjaar. Een belangrijk kenmerk daarbij is dat een vergoeding niet in verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van het werk.

Als je binnen deze maximumbedragen per maand en jaar iemand een vergoeding of verstrekking per uur betaalt, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat een uurvergoeding van maximaal € 5,00 (of € 2,75 voor een vrijwilliger jonger dan 21 jaar) een niet-marktconforme beloning is. Dit geldt ook als je een vrijwilliger niet per uur, maar per activiteit betaalt en de vergoeding omrekent naar een vergoeding per uur. Een urenadministratie bijhouden is niet verplicht.

De maximaal onbelast te vergoeden kosten voor vrijwilligers stijgen per 1 januari 2024 naar € 2.100 per jaar en € 210 per maand (nu € 1.900 per jaar en € 190 per maand).

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search