Vanaf 1 januari 2025 volledige handhaving op schijnzelfstandigheid
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt.
Daarnaast maakt de Belastingdienst bekend vanaf 6 september 2024 geen nieuwe modelovereenkomsten meer te beoordelen. Bestaande overeenkomsten worden niet verlengd. Dat staat in de Kamerbrief van de staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid.
In een modelovereenkomst staan afspraken over de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Als jouw klant werkt volgens een modelovereenkomst, is er geen sprake van loondienst.
De Belastingdienst stopt met het beoordelen van nieuwe modelovereenkomsten omdat ook deze overeenkomsten schijnzekerheid niet uitsluiten. De beoordeling van een arbeidsrelatie is afhankelijk van hoe in de praktijk wordt gewerkt, en niet van hoe afspraken op papier zijn gezet. De ervaring heeft geleerd dat een arbeidsrelatie in de praktijk in veel gevallen niet overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst. De modelovereenkomsten geven alleen zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer werken zoals beschreven in de overeenkomst.
Bestaande modelovereenkomsten zijn geldig tot de einddatum. Voor meer informatie zie de Kamerbrief met kabinetsreactie op opheffen handhavingsmoratorium.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!