Skip to content
Terug naar kennisbank

Van verzuim naar gezondheid

Vorig jaar hebben we je in onze nieuwsbrieven meegenomen in een andere kijk op verzuim en het belang van mentale gezondheid. We zien daarnaast dat er bij veel organisaties een verschuiving plaatsvindt van het traditionele verzuimbeleid naar een proactief gezondheidsbeleid. Gezondheidsbeleid gaat verder dan alleen maar voorkomen dat medewerkers niet kunnen werken. Het draait om het bevorderen van het totale welzijn van medewerkers, dus niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Denk aan dingen zoals gezondheidsprogramma’s, ergonomische werkplekken, toegang tot medische hulp en steun voor mentale gezondheid.

Het stimuleren van gezondheid, welzijn en duurzame inzetbaarheid van medewerkers komt op verschillende manieren ten goede aan jouw organisatie en jullie medewerkers. De tevredenheid en het werkvermogen van medewerkers met een betere gezondheid en welzijn is hoger. Het gevolg is dat werkgevers met minder verzuim, lager personeelsverloop en lagere kosten voor arbeidsgerelateerde zorg te maken hebben. Dit bevordert weer de productiviteit en het imago van de organisatie.

Ligt bij jouw organisatie de focus nog op het verlagen van het verzuimpercentage? Lees dan snel verder voor enkele praktisch tips om laagdrempelig de beweging van verzuimmanagement naar gezondheidsmanagement in gang te zetten.

Omdenken

Met verzuimmanagement focus je op de aanpak van het verzuim, waaronder het begeleiden en re-integreren van de zieke medewerker. Daarmee leg je de focus (onbewust) op 5 tot 10% van je organisatie, namelijk het percentage medewerkers dat verzuimt. Hiermee loop je het risico om de 90 tot 95% medewerkers die (nog) niet verzuimen te ‘vergeten’. Met gezondheidsmanagement draai je het om! De focus gaat van verzuim naar gezondheid. De visie op verzuim moet een visie op gezondheid worden, een visie die zich richt op het vasthouden van gezondheid. In 2022 deed Suzanne van Pelt in Zorgvisie al een oproep aan de zorgbestuurders om te stoppen met klagen over ziekteverzuim, maar te investeren in gezondheid (Zorgvisie, 21 november 2022: ‘Zorgbestuurders, stop met klagen over ziekteverzuim maar doe er wat aan’ – Zorgvisie).

Vanuit HR kun je al laagdrempelig de omslag van verzuim naar gezondheid op gang brengen en is het de uitdaging om zo de rest van de organisatie mee te nemen in dit omdenken.

 

  • Presenteer aan het management niet het verzuimcijfer, maar het gezondheidscijfer, vitaliteitscijfer of inzetbaarheidscijfer. Verleg hiermee de focus van de verzuimende medewerkers naar de niet-verzuimende medewerkers.
  • Bedenk en presenteer een nieuwe naam voor het veelgebruikte SMT. SMT (ofwel Sociaal Medisch Team) legt enorm de focus op verzuim. Alternatieven zijn inzetbaarheidsoverleg of vitaliteitsoverleg.
  • Bedenk en presenteer een visie op gezondheid waarbij de focus ligt op gezondheid. Om te investeren in gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid zal je eerst een duidelijk beeld moeten hebben wat binnen jouw organisatie de visie hierop is.

Zodra je merkt dat jullie manier van omdenken geadopteerd wordt binnen de organisatie kun je verder het gesprek voeren met medewerkers en managers over te voeren gezondheidsbeleid binnen jouw organisatie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search