Skip to content
Terug naar kennisbank

UWV mag experimenteren met sollicitatieplicht WW

Het kabinet wil meer inzicht in wat het beste werkt om mensen met een WW-uitkering weer aan een baan te helpen.

Solliciteren op een functie. Een netwerkgesprek voeren met een kennis of een werkgever. Meedoen aan een Webinar over werk zoeken. Wie een WW-uitkering ontvangt, moet elke vier weken minimaal vier keer iets doen om een baan te vinden. Maar vergroot deze sollicitatieplicht eigenlijk wel de kans op werk? Dat mag UWV gaan onderzoeken, heeft minister Van Gennip van SZW bepaald.

Een baan is cruciaal om een inkomen te verdienen, vaardigheden te ontwikkelen en sociale contacten op te doen. Daarom is het belangrijk om mensen die aan de zijlijn staan te begeleiden naar een nieuwe baan. Verplicht solliciteren helpt hierbij, is het idee: de wet schrijft voor dat iedereen die een WW-uitkering krijgt, actief op zoek gaat naar werk. Concreet betekent dit dat mensen 4 keer per 4 weken iets moeten doen om werk te vinden.

Maar hoe effectief is nu zo’n verplichting? Daarover lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant kun je zeggen dat een sollicitatieplicht mensen stimuleert om sneller een baan te zoeken. Aan de andere kant is een plicht nog geen garantie dat de specifieke activiteiten die iemand onderneemt, de kans op werk ook echt vergroten. Verder kunnen mensen juist ontmoedigd raken als ze keer op keer moeten solliciteren. Maar om écht iets te kunnen zeggen over het effect van de sollicitatieplicht, is onderzoek nodig.

UWV gaat meer dan 100.000 WW-gerechtigden indelen in 3 groepen. De eerste groep houdt de huidige sollicitatieplicht. De tweede mag op eigen tempo en naar eigen inzicht op banenjacht, zonder controle door UWV. En met mensen uit de derde groep maakt UWV individuele afspraken, om vervolgens de voortgang te controleren. Het onderzoek start dit najaar en loopt tot 2028. Afhankelijk van de uitkomsten kan het beleid dan worden aangepast. Met als doel dat mensen die een WW-uitkering krijgen, sneller en duurzaam weer aan werk komen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search