Samen duurzaam
Duurzaamheid: een term die we regelmatig te horen krijgen, waar we allemaal van weten dat we er iets mee moeten doen, maar soms niet precies weten hoe. Nu is duurzaamheid eigenlijk iets waarvan je wilt dat het in het DNA van je organisatie en je medewerkers komt. Dat vraagt een aanpassing in de (dagelijkse) werkzaamheden en in het gedrag van medewerkers. Dat vraagt verandering. Je wilt je medewerkers niet het gevoel geven dat ze dingen niet meer mogen of dat dingen worden verplicht. Hoe doen we dat dan? En nog belangrijker, hoe doen we dat samen?
Er zijn verschillende tools in de zorgwereld die als handvatten en bewijslast kunnen dienen voor de verduurzaming van je organisatie of de plannen daarvan. Zo heeft Milieu Platform Zorg de Milieuthermometer Zorg ontwikkeld, is er een Milieubarometer, een CO2 routekaart, een AIM, etc. Echter zijn dit tools die kunnen bijdragen aan het zetten van de eerste stappen, maar om echt die impact te kunnen maken hebben we elkaar toch echt nodig.
Niet alleen
Verduurzamen is namelijk iets wat men niet alleen kan. Verduurzamen is iets wat je samen doet en samen zal bereiken. Een organisatie kan bijvoorbeeld een beleid schrijven op duurzaamheid. Of bij voorkeur zelfs in ieder bestaand beleid en de agenda’s van de stuurgroepen duurzaamheid integreren, maar we zullen samen onze werkwijze moeten aanpassen.
Verduurzamen betekent namelijk dat je heel je organisatie onder de loep moet nemen. De ervaring is dat de theorie keurig op orde lijkt te zijn, terwijl de praktijk anders laat zien. De theorie kan bijvoorbeeld aantonen dat de zorgorganisatie haar gebouwen goed geïsoleerd heeft en een mooi energielabel heeft, maar eenmaal in het gebouw aanwezig worden de ramen open aangetroffen terwijl de verwarming op de hoogste stand staat te draaien. Of waar de externe schoonmaker alleen maar met duurzame middelen mag poetsen, zet de eigen medewerker toch die fles chloor in het keukenkastje.
Gedrag
We hebben als zorgorganisaties te maken met mensen en daar waar mensen zijn hebben we ook te maken met gedrag. Met name de zorgmedewerkers die zich iedere dag inzetten voor het welzijn van anderen, ervaren al een enorme werkdruk in de huidige tijd. Om te verduurzamen helpt het om je medewerkers te faciliteren. Maak het makkelijk en leuk om duurzaam gedrag te vertonen. Op die manier kunnen we ook samen het bewustzijn bij medewerkers vergroten en worden medewerkers enthousiast gemaakt om samen actief bij te dragen aan een duurzame zorgomgeving.
Laten we samenwerken en onze krachten en kennis bundelen om positieve verandering teweeg te brengen. Als je ideeën of vragen hebt over hoe we verduurzaming binnen de zorgsector kunnen bevorderen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we het verschil maken en een duurzame zorgsector bouwen die bijdraagt aan een gezonde toekomst voor ons allemaal!
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!