Regeling tot modernisering kinderarbeid gepubliceerd
De Nadere regeling kinderarbeid is aangepast om de regels te moderniseren voor werk door kinderen van maximaal 15 jaar oud. Werken op niet-schooldagen en in vakantieweken worden hierdoor voortaan makkelijker.
Voor 13 tot en met 15-jarigen is onder strikte voorwaarden iets meer mogelijk bij een bijbaan en/of vakantiebaan op niet-schooldagen, tijdens vakantieweken en op zondag. Hiermee wordt aangesloten bij de wensen van kinderen, ouders en werkgevers, waarbij ook door deze partijen en de Nederlandse Arbeidsinspectie werd aangegeven dat zeker rekening gehouden moet worden met de bescherming van het kind.
In de gewijzigde Nadere regeling kinderarbeid zijn de volgende zaken veranderd:
1. Meer ruimte voor werk op niet-schooldagen en in een vakantieweek
Op een niet-schooldag (als er geen onderwijsactiviteiten zijn) en in een vakantieweek mogen 13- en 14-jarigen tot 20.00 uur in plaats van tot 19.00 uur werken én mogen ze op zondag werken. Kinderen van 15 jaar mogen op grond van de Nadere regeling kinderarbeid in een vakantieweek al tot 21.00 uur werken en onder voorwaarden op zondag. Zij mogen nu ook op een niet-schooldag tot 20.00 uur werken.
Deze wijzigingen bieden het kind iets meer mogelijkheid om een bijbaantje te hebben en/of vakantiewerk te doen. Tegelijkertijd wordt met deze wijzigingen rekening gehouden met het belang van rusttijd en de sociale ontwikkeling en tijd voor schoolwerk van het kind.
Een werkgever moet over de noodzakelijkheid van deze arbeidstijden wel overeenstemming bereiken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of bij het ontbreken daarvan: met de belanghebbende werknemers. Ook moeten ouders of verzorgers van het kind aantoonbaar toestemming geven. De werkgever moet die toestemming in de administratie bewaren. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan hierom vragen bij een controle.
2. Verbod op werken in een horecalokaliteit voor kinderen onder de 16 jaar
Waar alcohol wordt genuttigd, ontstaan, zo blijkt uit onderzoek4 eerder situaties van agressief, intimiderend en zelfs gewelddadig gedrag, naast de werkdruk en fysieke belasting die bij dit werk komt kijken. Dat is een vorm van onacceptabele veiligheidsrisico’s in de zin van de Nadere regeling kinderarbeid. Bovendien geeft werken in die context ook makkelijker toegang tot alcoholhoudende dranken waarmee de drempel tot het nuttigen van alcohol afneemt.
Voor dit verbod is niet bepalend dat er een vergunning is, maar de tijd dat er daadwerkelijk alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken. Dit betekent dat zolang een horecalokaliteit gesloten is een kind tot 16 jaar daar mag werken. In een horecagelegenheid kan het ook zijn dat pas vanaf een bepaalde tijd, bijvoorbeeld vijf uur, alcoholhoudende dranken besteld en gedronken kunnen worden. Vanaf die tijd mag een kind tot 16 jaar niet meer in die ruimte werken.
Een kind mag dan nog wel werkzaamheden doen in andere ruimten dan de ruimte waarin de alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken. Daarbij mag er dan geen contact met klanten zijn om risico’s te voorkomen. Dit kan in de horeca bijvoorbeeld zijn als afwasser of om te helpen in de keuken, waarbij de ruimte waar alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken niet wordt betreden om daar te werken.
De definitieve regeling is nu gepubliceerd in de Staatscourant.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!