Skip to content
Terug naar kennisbank

Opleiding: Strategisch positioneren in een onzeker zorglandschap

De zorg staat voor grote uitdagingen, van personeelstekorten tot stijgende kosten. Toekomstbestendigheid vraagt om een sterke visie op wonen, zorg en welzijn, met een duurzame aanpak. We nemen je mee in het vaak onderbelichte thema: strategisch positioneren.

Het is inmiddels algemeen bekend: de zorg staat voor grote uitdagingen, met onder andere oplopende personeelstekorten, een toenemende en complexer wordende zorgvraag, oplopende kosten en afnemende vergoedingen. Dit vraagt aan zorgorganisaties om nadrukkelijk bezig te zijn met toekomstbestendigheid. Dit begint bij een duidelijke visie op wonen, zorg en welzijn, en een bijbehorende duurzame bedrijfsvoering. Wij willen jullie graag meenemen in het tot nu toe onderbelichte thema strategisch positioneren.

Strategisch positioneren voor zorgorganisaties draait om het vinden van een onderscheidende en duurzame plek in de markt, terwijl je inspeelt op maatschappelijke trends & ontwikkelingen en de veranderende behoeften van cliënten en stakeholders. Dit kan op verschillende niveaus, zoals dienstverlening, interne samenwerking, externe samenwerking met netwerkpartners, technologische innovatie en geografische positionering. Een sterke strategische positionering moet richting geven, maar mag een organisatie niet vastzetten in starre structuren. Zeker in de zorg, waar regelgeving, technologie en maatschappelijke behoeften voortdurend veranderen, is het essentieel om zowel koersvast als wendbaar te blijven.

In de vorige nieuwsbrief stond al een hint naar een nieuwe opleiding/workshop vanuit subteam Strategie binnen team Vastgoed & Duurzaamheid, namelijk de “aanstaande” 13e provincie in Nederland (je vindt het artikel hier). De 13e provincie is het thema waaromheen wij onze nieuwe opleiding vormgeven.

Het doel van de opleiding is meerledig, namelijk:

  1. Het ideaalbeeld creëren van de toekomstige dienstverlening van jouw zorgorganisatie, én de relatie met samenwerkingspartners.
  2. Adherentiegebied, spreiding, clustering en nabijheid van voorzieningen visualiseren.
  3. Nadenken over intra- en extramurale dienstverlening, reisafstanden en onderlinge samenhang.
  4. Uitdagingen in relatie tot dun-/dichtbevolkte gebieden, landelijke/stedelijke gebieden en hoe om te gaan met natuurlijke barrières.
  5. Losweken van bestaande structuren en belemmeringen.
  6. Nadenken over onzekerheden en uitdagingen, nu én in de toekomst.

De opleiding bestaat uit twee delen, namelijk één of meerdere theoretische kaders en de interactieve sessie.

Theoretisch kader

Deel 1 van de opleiding start met een theoretisch kader passend bij jouw behoefte. Ieder kader heeft een andere focus en sluit aan bij een ander aandachtspunt, de keuze ligt hiervoor bij jou. De volgende invalshoeken zijn bijvoorbeeld te kiezen:

  • SWOT: de welbekende SWOT-analyse toont inzicht in waar je krachten en zwaktes liggen, en wat jouw kansen en bedreigingen vanuit jouw externe omgeving zijn.
  • Triple aim model: dit model besteedt aandacht aan de balans tussen kwaliteit van zorg, verbeteren van cliënttevredenheid en verlaging van de kosten.
  • VUCA: het theoretisch kader dat aandacht besteedt aan de onzekerheden welke het zorglandschap momenteel kent. VUCA staat voor volatiel, onzeker, complex en ambigu.

Interactieve sessie

Noordzeeland, de nieuwe fictieve 13e provincie van Nederland is het lege landschap waarop wij zorgorganisaties meenemen om hun ideale toekomstige dienstverlening op te plotten. De 13e provincie zorgt ervoor dat we niet ons laten belemmeren door bestaande structuren, gebouwen en samenwerkingsverbanden. Tijdens de sessie gaan we: (1) de contouren van de provincie bepalen, steden, dorpen en natuurlijke barrières plotten; (2) zorg, ondersteuning en welzijnsvoorzieningen plotten van jouw zorgorganisatie; (3) voorzieningen van samenwerkingspartners plotten, (4) zorgtechnologie en de digitale schil visualiseren, (5) witte-vlekken analyse uitvoeren voor dunbevolkte gebieden én niet vervulde cliëntbehoeften. Vervolgens wordt de 13e provincie geconfronteerd met uitdagingen in relatie tot het theoretisch kader, en gaan de deelnemers de effecten van deze uitdagingen duiden en het hoofd bieden. Denk hierbij aan vergrijzing, personeelstekorten, epi-/pandemieën, en het woningtekort.

Spreekt dit jou aan?

Deze opleiding wordt exclusief op locatie bij zorgorganisaties aangeboden en is bedoeld voor management, directie, bestuur of een combinatie hiervan. Spreekt dit jou aan en heeft jouw organisatie behoefte aan een duidelijke visie over strategische positionering? Neem dan contact op met Remco Leenders voor deze interactieve opleiding.

Andere opleidingen die we in 2025 op dit gebied aanbieden:

  • 3 april: Van visie naar vastgoed – Inzicht in bouwprojecten en duurzame zorgvastgoedontwikkeling. Inschrijven
  • 17 april: Schrijven van een Programma van Eisen – De juiste stappen voor optimale zorghuisvesting. Inschrijven
  • Businesscase schrijven – In één dag alles over het opstellen en beoordelen van een zorgvastgoed-businesscase. Nieuwe datum volgt.

Vragen over opleidingen? Neem contact op met Gerjan Kampman.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search