Nieuwe regelrechter voor kleine conflicten tussen werkgever en (ex-)werknemer
Vanaf 1 maart 2025 kunnen werknemers en werkgevers voor kleine conflicten tot €5.000 terecht bij een nieuwe regelrechter, zonder advocaat. Conflicten over ontslag worden niet behandeld.
Rechtzoekenden kunnen vanaf nu bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland West-Brabant terecht voor bepaalde zaken bij een nieuwe regelrechter. Deze nieuwe procedure is laagdrempeliger en eenvoudiger dan een gewone procedure bij de rechter en gaat alleen over kleine conflicten. De regelrechter is bedoeld voor kantonzaken over vorderingen van werknemers op grond van een arbeidsovereenkomst en voor geldvorderingen tot een bedrag van € 5.000 van een natuurlijk persoon.
De procedure bij de regelrechter zal bestaan naast de normale procedure. De partij die de zaak start, bepaalt welke van de twee procedures gevolgd zal worden. De gedaagde moet deze keuze volgen. De procedure bij de regelrechter wijkt op een aantal punten af van de normale procedure bij de kantonrechter. Bij de regelrechter kan een procedure gestart worden of verweer worden gevoerd via een eenvoudig formulier, dat ook digitaal kan worden ingediend. Het gaat om zaken die kunnen worden behandeld zonder inschakeling van een advocaat of deurwaarder en waarvoor het opstellen van juridische stukken niet noodzakelijk is. Tijdens de procedure worden partijen laagdrempelig door de rechtbank geïnformeerd over het verloop van de zaak én kunnen zij vragen aan de rechter op laagdrempelige wijze stellen. Bij de regelrechter kijkt de rechter tijdens een mondelinge behandeling van de zaak met partijen of zij samen tot een oplossing kunnen komen. Lukt dit niet, dan beslist de rechter.
Enkele voorbeelden van conflicten waarbij de werknemer zich kan wenden tot de regelrechter zijn:
- De werkgever heeft de werknemer niet of te weinig loon doorbetaald tijdens zijn ziekte of haar zwangerschap.
- De werkgever wil de werknemer geen vakantie toekennen.
- De werkgever heeft geen of te weinig loon en/of vakantiegeld betaald.
- De werknemer heeft lichamelijke klachten en wil daarom een betere bureaustoel, maar zijn werkgever weigert die te vergoeden.
- De werkgever wil dat de werknemer na een ziektetijd sneller meer uren gaat werken dan hij wil (re-integratie).
Let op, voor een conflict over beëindiging van de arbeidsovereenkomst kunnen partijen niet naar de regelrechter.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!