Skip to content
Terug naar kennisbank

NHC-korting pakt lager uit door naar voren halen extra investeringsmiddelen

Op 27 juni 2023 zijn door de NZa de NHC en NIC tarieven voor 2024 vastgesteld. In de bepaling van de NHC van 2024 is een tweetal effecten verwerkt. Ten eerste wordt zoals eerder aangekondigd de disconteringsvoet verlaagd van 4,65% naar 4,03%. Dit resulteert in een daling van de NHC en NIC tarieven. Daarnaast wordt de extra jaarlijkse indexering voor verduurzaming van het vastgoed (tot 2049) naar voren gehaald. Dit leidt tot een verhoging van de NHC-tarieven.

Daling van de NHC en NIC

De verlaging van de disconteringsvoet van 4,65% naar 4,03% resulteert in een gemiddelde daling van 7,2% van de NHC-tarieven en 2,6% voor de NIC-tarieven. Het naar voren halen van de jaarlijkse indexering voor verduurzaming van het vastgoed van 0,16% (0,18% van het investeringsbedrag) resulteert in een verhoging van de NHC-tarieven met gemiddeld 3,25%. Per saldo dalen de NHC en NIC tarieven gemiddeld met 4,2% en 2,6% per 1 januari 2024, los van de jaarlijkse indexering van 2,5%.

Verduurzaming vastgoed

De jaarlijkse extra investeringsmiddelen dienden als compensatie van recente regelgeving in het bouwbesluit voor isolatie. Deze gelden zijn dus niet bedoeld voor ‘BENG’ en uiteindelijk ‘nul op de meter’ bouwen. In plaats van de jaarlijkse extra indexering voor verduurzaming van het vastgoed tot 2049 komt er nu eenmalig een structurele verhoging van de NHC. De effecten van de daling worden hiermee op korte termijn gedempt. Op de lange termijn blijft voor zorgorganisaties net zoveel geld beschikbaar voor huisvesting (en de verduurzaming daarvan).

De korting heeft direct invloed op haalbaarheid, betaalbaarheid van bestaande en nieuwe initiatieven, zowel in eigendom als huur. Het belang van professionele vastgoedsturing wordt daarmee nog groter. Om voor te sorteren op de aanstaande daling moeten zorgorganisaties met solide vastgoedberekeningen goed zicht hebben in hun eigen vastgoedportefeuille en de financiële prestaties. Voor zorgorganisaties die teveel leunen op het vastgoedresultaat is extra aandacht voor de financiële prestaties van de vastgoedportefeuille een must, zeker nu.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search