Skip to content
Terug naar kennisbank

Moet je als werkgever een zieke stagiair doorbetalen?

Een stagiair die bij een werkgever een half jaar werkervaring komt opdoen meldt zich ziek. Moet je als werkgever de stagevergoeding doorbetalen?

Een stagiair is volgens de socialezekerheidswetgeving geen werknemer. Of de stagiair bij ziekte moet worden doorbetaald, hangt af van de aard van de stagevergoeding die de stagiair krijgt.

Er zijn drie opties.

 • Stagiair krijgt alleen een onkostenvergoeding
  In dat geval betaalt de werkgever de stagiair ook al niet als hij niet ziek is, dus hoeft de stagiair ook niet doorbetaald te worden tijdens ziekte. Het is aan de werkgever of hij de onkostenvergoeding gewoon blijft doorbetalen, of dat deze wordt stopgezet omdat de kosten niet meer worden gemaakt.
 • Beperkte stagevergoeding
  De stagiair ontvangt meer dan een onkostenvergoeding, maar de stagevergoeding is niet reëel of marktconform. Bijvoorbeeld € 300 per maand voor een fulltime stage. Dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking. De stagiair is dan verzekerd voor de Wajong en de Ziektewet. Dat betekent dat de stagiair bij ziekte in aanmerking komt voor een Ziektewetuitkering.
  De werkgever moet de stagiair ziekmelden bij UWV en hoeft de stagevergoeding bij ziekte niet door te betalen.
 • Regulier loon
  De stagiair krijgt een normaal loon dat in lijn is met het wettelijk minimumloon. Er is dan een echte dienstbetrekking, wat betekent dat de werkgever het loon bij ziekte van de stagiair gewoon moet doorbetalen zoals bij andere zieke werknemers zou gebeuren.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search