Skip to content
Terug naar kennisbank

Jouw stappenplan voor strategische personeelsplanning

In een eerder artikel heb je al wat meer kunnen lezen over (het belang van) strategische personeelsplanning. In dit artikel vertellen we je graag weer wat meer over dit interessante onderwerp.

Je hoort de term strategische personeelsplanning (SPP) steeds vaker vallen in onze krappe arbeidsmarkt. Zorgorganisaties zien de zorgvraag al jaren stijgen. Een trend die de komende jaren doorzet. Met de verder oplopende personeelstekorten wordt kwalitatief goede zorg bieden een steeds grotere uitdaging. Alleen maar meer medewerkers is niet de oplossing, een andere blik is nodig!

Strategische personeelsplanning: wat is het ook alweer?
Het gaat er bij SPP om dat je als organisatie continu bezig bent met het vormgeven en implementeren van beleid rondom de instroom, doorstroom en uitstroom van je medewerkers. Hierdoor ontstaat beeld van welke personen met welke kwaliteiten, kosten en flexibiliteit op een bepaald moment in de organisatie aanwezig moeten zijn én bijdragen aan de strategische doelen die jouw organisatie heeft. Maar hoe pak je dat aan? In onderstaande stappen leggen we het je uit.

Stap 1

  • Voorbereiding
    De eerste stap bij het opstellen van je strategische personeelsplanning is om je organisatievisie- en strategie helder te krijgen, zodat je ook weet op welke manier je naar je toekomstbeeld wilt werken. Stel jezelf de vraag waar je over 3-5 jaar wil staan als organisatie. Wees daarbij ook alert op de scope die je wil meenemen bij het opstellen van je strategische personeelsplanning. Kijk je naar je hele organisatie of naar een deel van je organisatie?

Stap 2

  • Externe & interne ontwikkelingen
    Zodra je een goed beeld hebt van je strategie, is het van belang om de interne en externe ontwikkelingen scherp te krijgen. Deze kunnen namelijk zorgen voor een bijstelling van je keuzes. Externe ontwikkelingen kunnen onder andere gaan over ontwikkelingen op het gebied van demografie, economie, politiek of cultuur. Interne ontwikkelingen hebben raakvlak met de ontwikkeling van je interne organisatie. Zo weten we dat er een dubbele vergrijzing aankomt én een personeelstekort, hoe ga je daar op inspelen?

Stap 3

  • Inzicht in je huidige en gewenste personeelsbestand
    Anticiperen en op tijd richting bepalen is van groot belang. Dit doe je door inzichten te krijgen in je huidige personeelsbestand en door te bepalen wat je in de toekomst nodig hebt om de ambities te realiseren. Misschien heb je al een globaal beeld van deze stap, maar het is juist van belang om een nauwkeurig beeld te hebben van deze informatie, zodat je ook goed kunt sturen. Je gewenste personeelsbestand moet vanzelfsprekend aansluiten bij de visie die je hebt voor je toekomstige organisatie.

Stap 4

  • Analyse van de verschillen
    Door het vergelijken van je huidige personeelsbestand met het gewenste personeelsbestand, ontstaat inzicht in welke medewerkers je nodig hebt in de toekomst zodat je kunt voldoen aan je strategische doelen. Het is hierbij interessant om diverse scenario’s mee te nemen om te kunnen anticiperen op de toekomst. Wist je dat ons SPP dashboard je hierbij kan helpen? Daar vind je hieronder meer terug.

Stap 5

  • HR speerpunten en oplossingen
    In de voorgaande stappen heb je als het goed is diverse inzichten gekregen. In deze laatste stap ga je aan de slag met je speer- en actiepunten om te komen tot het medewerkersbestand van de toekomst. Een belangrijk onderdeel wat hier terugkomt is de vraag of je over een aantal jaar wel voldoende medewerkers hebt om aan de zorgvraag te voldoen?

Bovenstaande stappen voer je niet eenmalig uit. Strategische personeelsplanning is een continu proces wat je blijft bijstellen op basis van de ontwikkelingen in je organisatie.

Wat kan AAG betekenen?

De HR professionals van AAG weten door hun kennis en ervaring met de zorg wat er speelt. Zij begeleiden je graag bij het funderen van SPP in de organisatie. Dit proces kan worden begeleid vanaf de start tot aan het concretiseren van de oplossingen voor het personeelsbestand, zowel nu als in de toekomst. Natuurlijk kunnen we ook op specifieke onderdelen ondersteunen.

Daarnaast hebben we samen met zorgorganisaties een aantal dashboards ontwikkelt die direct inzichtelijk maken wat je huidige personeelsbestand betreft en waarbij je diverse scenario’s uit stap 3 en 4 kunt doorrekenen. Op basis van deze scenario’s wordt snel inzichtelijk waar de grootste knelpunten (gaan) ontstaan in het medewerkersbestand. Dit scheelt jou als HR professional veel handmatig werk. Onze dashboards maken het mogelijk om strategische personeelsplanning écht als een continu proces te gebruiken, waarbij ook bijgestuurd kan worden op nieuwe ontwikkelingen. Op de achtergrond wordt gebruik gemaakt van het beproefde dataplatform van AAG, AAG Analytics, waar inmiddels meer dan 50 zorgorganisaties dagelijks gebruik van maken. In ons volgende artikel lees je meer over het dashboard wat we ontwikkeld hebben.

Neem contact op met Janette Koppelaar of Dianne Driessen voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search