Skip to content
Terug naar kennisbank

Inzicht binnen je organisatie door visualisatie: klinkt goed, toch?

Een aantal decennia geleden vormden gegevens uit ordners en notitieblokken de basis voor stuurinformatie binnen een organisatie. Hoe anders is dat in de hedendaagse praktijk waar organisaties veelal overspoeld worden door gegevensstromen en risico’s gemanaged moeten worden.

Bij veel zorgorganisaties is de behoefte aanwezig om deze gegevens om te zetten in managementinformatie waarmee (bij)gestuurd kan worden. Een veelgehoorde vraag binnen organisaties is vaak: maar hoe dan?

In de dagelijkse werkpraktijk zien wij bij veel van onze klanten dat er nog vele rapportages worden samengesteld die fors van omvang zijn en veel tekst bevatten. Bestuur en management worden daarbij niet zelden geconfronteerd met inhoudelijke rapportages die lastig te doorgronden zijn. Naast het filteren van de juiste informatie voor het inzicht en eventueel (bij)sturen, is de rapportage veelal opgemaakt door een ondersteunende collega. Bijkomende vraag is of de bestuurder en/of manager zich committeert aan het “eigenaarschap” van de rapportage? En de acties die hieruit voortkomen.

Visueel management

Een organisatie streeft daarbij vaak naar een eenduidige “vorm” dat als communicatiemiddel ook inzicht biedt voor de verscheidene lagen binnen de organisatie. Door visuele middelen die in het oog springen kan visueel management hier een uitkomst voor bieden. Op overzichtelijke wijze wordt inzicht geboden op de voortgang van doelstellingen, kengetallen en andere ontwikkelingen die van belang zijn voor de organisatie. Visueel management is een effectief communicatiemiddel dat het goede gesprek faciliteert, en eigenaarschap stimuleert. Visueel management helpt organisatie om beter “in control” te komen en te blijven.

Verder zien organisaties zich door de toegenomen weerbarstigheid binnen de zorg in toenemende mate geconfronteerd worden met complexere vraagstukken. Voor een organisatie is het tevens van belang om focus te blijven houden op de strategisch koers, en dat medewerkers aangehaakt blijven. Eén voor één belangrijke factoren die door medewerkers binnen een organisatie vaak verschillend worden ervaren. Visualisatie kan dan een uitkomst bieden, want één beeld zegt toch meer dan duizend woorden?

Hulpmiddelen bij visueel management

Visueel management kan op verschillende manieren binnen een organisatie worden toegepast en ingericht. De focus van een bestuurder is met name gericht op strategische doelstellingen en die van het management meer op tactisch en/of operationeel niveau. Afhankelijk van de behoefte kies je als organisatie het “hulpmiddel” dat passend is. Vanuit AAG ondersteunen wij reeds diverse zorgorganisaties met onze Analytics-tool. Is dit voor jouw organisatie nog een stap te ver? Geen probleem! Direct een nieuw systeem implementeren is zeker geen must om te starten met visueel management.

Vanuit onze expertise kunnen wij ondersteunen en begeleiden bij het definiëren van de juiste KPI’s en doelstellingen, praktische handvatten en/of inzichten bieden op het gebied van visueel management, zodat jouw organisatie beter “in control” komt en blijft.

Verbeterd inzicht creëren binnen je organisatie? En wil je vrijblijvend sparren en/of weten wat wij voor je organisatie kunnen betekenen neem dan contact op met Jeffrey de Jager, j.dejager@aag.nl.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search