Skip to content
Terug naar kennisbank

Invoering definitie IKV opnieuw uitgesteld

De invoering van de definitie van de inkomstenverhouding (IKV) is opnieuw uitgesteld. De nieuwe deadline is 1 januari 2027. Dat schrijft demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Besluit inkomstenverhouding (IKV) legt vast wat een inkomstenverhouding (IKV) is en wanneer deze begint en eindigt. Het is daarom van belang dat een werkgever informatie rond inkomstenverhoudingen goed in zijn aangifte loonheffingen verwerkt, zodat deze gegevens juist in de polisadministratie terechtkomen. Om de kwaliteit van de polisadministratie te verbeteren, wil het kabinet een precieze definitie van het begrip IKV.

Implementatie van het Besluit IKV per 1 januari 2026 is voor UWV niet haalbaar. Het streven is nu het Besluit IKV per 1 januari 2027 in werking te laten treden. De reden van het uitstel is dat UWV de implementatie per 2026 van het Besluit IKV niet kan garanderen. UWV werkt moment aan de vervanging van verouderde softwaresystemen. Voor een invoering per 2026 moet UWV verouderde, kwetsbare systemen langer gebruiken en de invoering van andere wetgeving en beleidswijzigingen uitstellen. UWV heeft een ‘commitment afgegeven’ voor een implementatie van het Besluit IKV per 1 januari 2027. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Het wijzigingstraject van het Besluit IKV moet afgerond zijn, want dan kunnen de definitieve regels rondom het gebruik van de IKV in samenhang met de vervanging van de verouderde systemen bezien worden. Ook moet UWV nog een uitvoeringstoets doen over het gewijzigde Besluit IKV en nog op te stellen uitgangspunten over de werkgeversbetalingen.

Van Gennip vraagt UWV daarbij uit te gaan van een aantal nog op te stellen uitgangspunten over situaties waarin de werkgever het loon en de uitkering betaalt aan de werknemer bij een zogenoemde werkgeversbetaling. Die uitgangspunten worden afgestemd met UWV en de Belastingdienst. Op die manier kan UWV een uitvoeringstoets uitbrengen, ook al zijn nog niet alle regels over IKV in regelgeving vastgelegd. De bewindsvrouw zal de Kamer zo snel mogelijk, in ieder geval in 2024, informeren over de uitkomsten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search