Skip to content
Terug naar kennisbank

Inkoopafdelingen spelen cruciale rol bij verzamelen ESG-gegevens

Duurzaamheid is tegenwoordig een vereiste voor veel bedrijven en niet langer slechts een ‘nice-to-have’. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om transparant te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en governance (CSDDD[1]).

Voor inkoopafdelingen van zorgorganisaties betekent dit een aanzienlijke verandering. Zij spelen een cruciale rol in het verzamelen van ESG-gegevens[2] uit de toeleveringsketen. Leverancierskeuzes, duurzaamheidscriteria[3] en risicoanalyses krijgen een nog grotere impact. Hier zijn enkele tips:

  • Herzie selectiecriteria: Traditionele inkoopcriteria zoals prijs en kwaliteit blijven essentieel, maar de CSRD vereist dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van de besluitvorming.
  • Breid je leveranciersbeoordeling uit met ESG-factoren: Denk aan CO₂-uitstoot, circulaire productieprocessen en sociale impact.
  • Werk met objectieve duurzaamheidsstandaarden: Gebruik frameworks zoals ISO 20400[4] (duurzaam inkopen), SBTi[5] (Science-Based Targets Initiative) of B-Corp-certificering.
  • Maak duurzaamheid meetbaar: Stel KPI’s op die verder gaan dan intenties en stuur op concrete verbeteringen bij leveranciers.
  • Verzamel ESG-gegevens: De CSRD stelt strenge eisen aan ESG-rapportage, en inkoop speelt hierin een sleutelrol. Zonder betrouwbare data over de toeleveringsketen kan een organisatie niet voldoen aan de richtlijnen.
  • Werk samen met leveranciers: Vraag inzicht in de herkomst van grondstoffen, emissies, watergebruik en arbeidsomstandigheden.
  • Gebruik digitale tools en blockchaintechnologie, voor traceerbaarheid en betrouwbaarheid van gegevens.
  • Integreer ESG-rapportage in contracten en leveranciersmanagement, dit dwingt transparantie af en voorkomt later dataverlies.

Uitdagingen

Veel leveranciers hebben nog geen ESG-rapportagesysteem. Help hen door duidelijke templates en ondersteuning te bieden.

Stimuleer innovatie

Inkoop heeft de unieke positie om duurzame innovatie bij leveranciers te stimuleren en zelfs aan te jagen. Hoe kun je het op gang helpen:

  • Geef voorrang aan leveranciers die investeren in groene technologieën en circulaire processen.
  • Hanteer ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) in plaats van enkel prijs: Duurzame alternatieven kunnen initieel duurder lijken, maar besparen vaak kosten op lange termijn.
  • Werk met innovatieve contractvormen, zoals impact-based contracting, waarbij leveranciers beloond worden voor duurzaamheidsverbeteringen.

Beheer risico’s

Duurzaamheidsclaims moeten onderbouwd worden, de CSRD vereist harde data en controleerbare prestaties.

  • Stel duidelijke contractuele afspraken op: Maak ESG-verplichtingen bindend en definieer consequenties bij niet-naleving.
  • Voer periodieke audits en due diligence uit: Controleer of leveranciers hun duurzaamheidsbeloftes waarmaken.
  • Minimaliseer greenwashing-risico’s: Werk met externe verificaties en onafhankelijke certificeringen.

Maak duurzaamheid een integraal onderdeel van je strategie

Duurzaam inkoopbeleid kan niet losstaan van de bredere organisatiestrategie. Succesvolle implementatie van de CSRD vraagt om samenwerking:

  • Integreer duurzaamheid in het inkoopbeleid en interne richtlijnen.
  • Zorg voor een multidisciplinair team met expertise in ESG-wetgeving en duurzaamheidsrapportage.

 

[1] Corporate Systainability Due Diligence Directive: per 25 juli 2024 van kracht. De richtlijn verplicht bedrijven om grondig onderzoek te doen naar de impact o mensenrechten en het milieu in hun hele waardeketen, zowel upstream als downstream.
[2] In een ESG-rapportage verstrek je gegevens op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Je wilt helderheid bieden over – in dit geval – de ESG-activiteiten van je bedrijf en daarbij de transparantie voor stakeholders inspireren om dit ook te doen.
[3] Duurzaamheidscriteria zijn o.a. circulariteit, diversiteit en inclusie, ketenverantwoordelijkheid, klimaat, milieu, social return.
[4] De internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen ISO 20400.
[5] SBT’s zijn op de wetenschap gebaseerde doelen die voor een grondige analyse van je uitstoot en je reductieplannen zorgen. Door te werken met deze doelen weet je of je doelstellingen, naar rato van de aard en omvang van jouw bedrijf, voldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search