Inkoop adviseurs AAG betrokken bij uitwerken Fiscaal Kompas
Het lijkt raar dat inkopers en inkoop adviseurs binnen zorgorganisaties betrokken zijn bij de voorbereidingen op het stoppen van het handhavingsmoratorium door de belastingdienst. De link is dat er met de bemiddelings- en uitzendbureaus raamovereenkomsten zijn of worden gesloten. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een raamovereenkomst met een zelfstandig ondernemer (de zzp-er) wordt gesloten. En dat betreft toch ‘inkoop’.
Daarom zijn de afgelopen maanden inkoop adviseurs van AAG druk bezig bij een 10-tal zorgorganisaties om de inventarisatie van contracten en processen en de beoordeling van de arbeidsrelatie blijkend uit de overeenkomsten met de zzp-ers. Daarnaast wordt samen met zorgorganisaties inhuurbeleid opgesteld en wordt een voorstel gemaakt voor de gefaseerde implementatie van dit inhuurbeleid.
Waarom is dit ook noodzakelijk voor jouw zorgorganisatie?
De wet DBA is al vanaf 2016 van kracht, alleen handhaving bleef achterwege door het moratorium. Dit handhavingsmoratorium vervalt per 1 januari 2025. Dat betekent dat de belastingdienst bij werkgevers/opdrachtgevers gaat controleren. Er wordt gecontroleerd op de werkelijke uitvoering van de werkzaamheden en daarmee op de arbeidsrelatie. Binnen de zorgsector is het overgrote deel van de uitvoering van de werkzaamheden door de arbeidskracht aan te merken als werkzaamheden uitgevoerd als ‘werknemer in loondienst’.
Waar wordt naar gekeken:
- de aard en duur van de werkzaamheden;
- de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald;
- de inbedding van het werk én van degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering voor wie de werkzaamheden worden verricht (organisatorische inbedding);
- het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
- de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand is gekomen;
- de wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd;
- de hoogte van deze beloningen;
- de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt;
- of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft de fiscale behandeling, en gelet op het aantal opdrachtgevers voor wie hij werkt of heeft gewerkt en de duur waarvoor hij zich doorgaans aan een bepaalde opdrachtgever verbindt;
- en tot slot het laatste meer technische gezichtspunt: het gewicht dat toekomt aan een contractueel beding gelet op de mate waarin dat beding daadwerkelijk betekenis heeft voor de partij die de werkzaamheden verricht. Bijv. “werknemer mag zich vrijelijk laten vervangen” terwijl dat in de praktijk gewoon niet zo werkt.
In het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad (24 maart 2023) is verduidelijkt welke gezichtspunten relevant zijn bij het kwalificeren van een arbeidsverhouding. Het betreft de hiervoor genoemde tien (niet-limitatieve) gezichtspunten.
Is het binnen jouw organisatie het geval dat er zzp-ers rechtstreeks of via bemiddelingsbureaus worden ingehuurd, dan moet ermee rekening gehouden worden dat er over die ingezette uren (en euro’s) later loonheffing en sociale premies afgedragen moeten worden. Daarnaast heeft de zzp-er, die later blijkt schijnzelfstandig te zijn, een verkeerde aangifte op de inkomstenbelasting gedaan en heeft genoten van de voordelen als ondernemer (btw-verrekening, startersaftrek ed.).
Bedenk als zorgorganisatie dat de controles van de belastingdienst tot en met 2031 terug kunnen gaan naar 2025 (en tot en met 2032 terug naar 2026). Er moet daarom een goed inhuurbeleid komen om niet voor financiële verrassingen te komen staan. Daarbij heeft het doorvoeren van het beleid tijd nodig. Dat betekent voor veel zorgorganisaties niet meteen zonder de zzp-ers kunnen. Er kan dan in elk geval financieel rekening gehouden worden door op basis van de betalingen per zzp-er (rechtstreeks of via bemiddelingsbureau), steeds het percentage voor de loonheffing te reserveren.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!