Skip to content
Terug naar kennisbank

Hebben we wel alles gedeclareerd?

Één van de grootste financiële zorgen binnen zorgorganisaties is het leveren van zorg die uiteindelijk niet betaald wordt. In een tijd van toenemende druk op marges is het cruciaal om zeker te weten dat álle geleverde zorg ook daadwerkelijk wordt gedeclareerd én vergoed. Maar hoe zorg je ervoor dat dit juist, volledig en tijdig gebeurt?

Het antwoord: door te investeren in kennis, processen, risicoanalyse en interne controle, dus door onder andere te investeren in de Administratieve Organisatie en Interne Controle.

Kennisniveau: cruciaal voor juiste declaratie

Het declareren van zorg lijkt soms slechts een kwestie van “op de knop drukken”, maar in werkelijkheid vraagt het om inzicht, afstemming en actuele kennis. Om zorg correct te kunnen declareren, is het essentieel dat medewerkers van Zorgverkoop, Functioneel Applicatiebeheer, Business Control, Zorgadministratie én de zorgafdelingen begrijpen hoe contractafspraken, wet- en regelgeving en productstructuren zich vertalen naar declarabele zorg.

Zonder voldoende kennis bij de juiste medewerkers, worden fouten over het hoofd gezien en blijven mogelijke opbrengsten onbenut.

Procesmatig werken: geen papieren tijger

Hoewel processen soms als bureaucratisch worden ervaren, vormen ze in de praktijk een krachtig middel om fouten te voorkomen en grip te houden. Een goed ingericht proces zorgt voor duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden. Bovendien verkleint het de afhankelijkheid van individuele medewerkers, wat de continuïteit ten goede komt.

Risicoanalyse en beheersmaatregelen: zicht op wat mis kan gaan

Niet alle risico’s zijn even groot, maar ze moeten wél in beeld zijn. Door het registratie- en declaratieproces gestructureerd te analyseren en risico’s te prioriteren, kun je gerichte maatregelen nemen zoals (automatische) controles of specifieke werkafspraken.

Interne controle: acteren op uitkomsten van controles

Controles zijn waardevol als ze gericht zijn op de juiste risico’s én als je er vervolgens naar handelt. Een goed opgezet intern controleplan maakt inzichtelijk waar bijsturing nodig is. Dit voorkomt structurele fouten en draagt bij aan een betere opbrengstenrealisatie.

Van AO/IC naar concrete verbetering

Een goed AO/IC-plan (aan de opbrengstenkant) — vertaald naar een praktisch intern controleplan — is geen doel op zich, maar een krachtig middel. Het helpt de organisatie niet alleen om financieel ‘in control’ te zijn, maar ook om de prestaties structureel te verbeteren.

Hoewel AO/IC soms een stoffig imago heeft, kan het bijdragen aan:

  • Meer declarabele zorg
  • Minder fouten en herstelwerk
  • Meer vertrouwen van accountant en toezichthouders
  • Meer grip en rust in de organisatie

Meer weten?

In dit artikel lieten we zien hoe AO/IC een sleutelrol kan spelen in het verhogen van de opbrengsten. Wil je hiermee aan de slag? Sluit dan aan bij de workshop “Een AO/IC plan? Hoe en waarom stel je dat op?” op 12 juni, 7 oktober of 2 december. Of neem contact op met Sandra Kouwenberg.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search