Geen compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid na 1 juli 2026?
Als een werknemer meer dan twee jaar ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding en de werkgever kan dan een compensatie aanvragen bij het UWV voor de betaalde transitievergoeding. De werkgever komt hier alleen voor in aanmerking als de werknemer aaneengesloten ziek was en zij de werknemer twee jaar heeft doorbetaald.
In het hoofdlijnenakkoord 2024 dat eind mei is gepresenteerd door de coalitiepartijen, wordt voorgesteld om de compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid af te schaffen voor werkgevers met 25 of meer werknemers na 1 juli 2026. Werkgevers met minder dan 25 werknemers kunnen ook na deze datum nog steeds compensatie ontvangen voor de betaalde transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Of er een overgangsregeling komt voor bestaande ziektegevallen, is momenteel nog niet duidelijk. Indien er geen overgangsregeling zal zijn, houdt het concreet in dat voor werknemers die na 1 juli 2024 ziekgemeld zijn (en dus op of na 1 juli 2026 uitdiensttreden en recht hebben op een transitievergoeding) de werkgever niet meer gecompenseerd wordt voor de uitbetaalde transitievergoeding.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!