Skip to content
Terug naar kennisbank

Geef je een kerstpakket in december?

Verstrek je een kerstpakket aan de werknemers dan kun je deze verstrekking opnemen in de vrije bestedingsruimte van de werkkostenregeling. Is deze ruimte volledig benut, dan is een eindheffing van 80% van toepassing over de totale waarde van de kerstpakketten.

Kerstpakket aan derden

Verstrek je een kerstpakket aan derden dan dien je over dit pakket eindheffing te betalen.
Je dient een tarief van 45% af te dragen over de waarde van de verstrekking als deze niet meer bedraagt dan € 136,00. Is de waarde hoger dan € 136,00 dan is een eindheffing van 75% van toepassing. De waarde van de verstrekking in het economische verkeer mag per persoon maximaal € 272,00 per jaar bedragen.

Verstrekking kerstpakket aan vrijwilligers

Indien je in december een kerstpakket verstrekt aan een vrijwilliger en het totale bedrag van dit kerstpakket én de vrijwilligersvergoeding bedragen samen minder dan € 190,00, dan hoef je de waarde van het kerstpakket niet in de eindheffing of in de vrije bestedingsruimte van de werkkostenregeling te betrekken.
Van een vrijwilligersvergoeding is sprake als iemand uitsluitend een vergoeding of verstrekking ontvangt met een gezamenlijke waarde van maximaal € 190,00 per maand en maximaal € 1.900,00 per jaar.

Verzorgt AAG de salarisadministratie, geef dan tijdig aan jouw contactpersoon door wat de kosten zijn van het kerstpakket en aan welke groep je deze hebt verstrekt (werknemers, andere dan werknemers, vrijwilligers etc.).

Verzendkosten

Ga je een kerstpakket verzenden aan de werknemers? Hoe zit het dan met de verzendkosten van het kerstpakket? Moeten deze dan aangewezen worden in de vrije ruimte van de werkkostenregeling of zijn deze kosten vrijgesteld?

De verzendkosten van een geschenk dat voldoet aan de drie criteria van de kleine geschenkenregeling zijn vrijgesteld. Je hoeft de verzendkosten van zo’n klein geschenk niet op te nemen in de vrije ruimte. Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemen of een fruitmand.

De verzendkosten voor het toesturen van een kerstpakket is echter een ander verhaal. Deze vallen niet onder de kleine geschenkenregeling en daarom telt zowel de waarde van het kerstpakket als de bijkomende verzendkosten mee als loon en komen dan ook ten laste van de vrije ruimte, aangezien een kerstpakket niet via het loon van de werknemer belast zal worden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search