Functioneel beheer as a service: kostenbesparing en continuïteit, gecombineerd met een hoog kennisniveau
Zorgmanagers weten het maar al te goed: er kunnen tal van oorzaken zijn waardoor de continuïteit van de organisatie in gevaar komt. Er valt opeens iemand uit, de organisatie wordt ingrijpend gewijzigd of een medewerker moet wegwijs worden gemaakt in het softwarepakket. Om nog maar te zwijgen van de implementatie van nieuwe CAO-regelingen. De consultants capaciteit, planning en beheer van AAG kunnen je bij al die ‘uitdagingen’ ondersteunen. Dat kan nu ook online: met functioneel beheer as a service.
Jacco Kentie en Maik de Wit, beiden consultant capaciteit, planning en beheer, hebben inmiddels de nodige ervaring opgedaan in dit onderdeel van de bedrijfsvoering. Ze gingen aan de slag bij tal van zorgorganisaties. Bovendien hebben ze veel specialistische pakketkennis én kunnen ze altijd terugvallen op hun collega’s bij AAG. Daar is immers alle kennis in huis op het gebied van bedrijfsvoering in de zorg. Zelfs voor het geven van een training ‘functioneel beheerder’ draaien ze hun hand niet om. En ook dat kan online!
De lange termijn
Maik: “We zien nogal eens dat een medewerker het functioneel beheer (dat voor een groot deel gaat over dagelijkse werkzaamheden) ‘erbij’ moet doen. Vaak betekent dit dat de medewerker langer bezig is met vraagstukken die wij in veel gevallen snel kunnen oplossen. Je kunt je afvragen wat dan duurder is: een consultant die het probleem snel heeft onderkend en opgelost of een medewerker die er dagen mee bezig is. Ook in dit opzicht is het belangrijk om naar de lange termijn te kijken.”
Kostenbesparing
Jacco: “Als zorgorganisatie hecht je waarde aan continuïteit én aan kostenbesparing. Met functioneel beheer as a service kunnen we beide doelen realiseren. Dat betekent natuurlijk niet dat we geen tijd meer vrij maken om te ‘sparren’ over belangrijke zaken, maar als opdrachtgever betaal je alleen voor de diensten die je afneemt. En de reistijd en -kosten vervallen natuurlijk. Ook dat is een winstpunt. Voor een kleine organisatie (minder dan 200 medewerkers) schatten we in dat één dag in de week voldoende moet zijn. Voor grote organisaties heb je natuurlijk meer dagen nodig. Online kunnen we – op basis van beschikbaarheid – snel hulp en ondersteuning bieden als dat nodig is. Via de mail of door middel van een ticketsysteem; er zijn veel mogelijkheden.”
Opleiding functioneel beheerder
Maik: “Samen met de functioneel beheerder kunnen we ook plannen opstellen voor verbetering van de dienstverlening. Is er een nieuwe functioneel beheerder nodig? Na de zomervakantie starten we bij AAG met de opleiding Functioneel beheerder. Aanmeldingen zijn nu al welkom. De cursisten krijgen handvatten bij de begeleiding van verandermanagement, klachtenbehandeling etc. Bovendien trainen we gebruikers van de applicatie die bij de betreffende organisatie wordt gebruikt.”
Data!
Jacco: “We begeleiden organisaties bijvoorbeeld ook bij de implementatie van een softwarepakket. De noodzaak om als organisatie inzicht in data te hebben én die te kunnen herleiden naar concrete stuurinformatie, wordt steeds groter. Dat vraagt om een goede ICT beheerorganisatie en – meer specifiek – een goed georganiseerde afdeling functioneel beheer.
Maar je moet ook snel kunnen inspelen op onverwachte zaken. Wordt iemand langdurig ziek? Of verlaat hij/zij de organisatie vrij abrupt? Online kunnen we de organisatie korte of langere tijd ondersteunen. Continuïteit verzekerd!
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om kostenbesparing en continuïteit. Je wilt ook dat de adviseur een hoog kennisniveau beschikt, en dat je ook voor andere vragen bij haar/hem terecht kunt. En ook dan ben je bij AAG aan het goede adres.”
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!