Skip to content
Terug naar kennisbank

Facilitair in de zorg en de parallel met de hotellerie

De facilitaire dienst in een zorgorganisatie kan lessen leren van de werkwijzen in de horeca of hotellerie. Beide sectoren zijn dienstverlenende sectoren die zich richten op het creëren van positieve ervaringen voor hun cliënten of gasten. In dit artikel gaan we in op enkele aspecten waarop de zorg kan leren van de (commerciële) horeca en hotellerie.

Gastgerichtheid

Hotels en restaurants zijn sterk gericht op gastenservice. Ze begrijpen de behoeften en verwachtingen van hun gasten tot in perfectie. In de zorg komt het nogal eens voor dat we de cliënt dénken te kennen, maar in de praktijk wordt er gehandeld vanuit een referentiepatroon van de medewerker. In de zorg kunnen facilitaire diensten leren hoe ze de ervaring van cliënten kunnen verbeteren door aandacht te besteden aan de individuele behoeften. Hiermee kan waarde gecreëerd worden die bijdraagt aan het welzijn van patiënten, bezoekers en personeel.

Processen en logistiek

Hotels en restaurants hebben vaak zeer efficiënte logistieke systemen om ervoor te zorgen dat zowel voeding als andere hotelmatige benodigdheden op tijd bij de gast aankomen. In de zorg kan een goed georganiseerd logistiek systeem helpen bij het efficiënt beheren van voorraden en het leveren van services zoals maaltijden, schoonmaak en andere facilitaire diensten. Een voorbeeld is het toepassen van RFID-technologie (Radio-Frequency Identification) waarmee medische apparatuur en medicijnen gevolgd kunnen worden. Hierdoor ontstaat minder verlies van apparatuur en wordt de voorraadbeheersing verbetert.

Een ander voorbeeld is digitale bewegwijzering; elektronische borden en schermen voor het navigeren in ziekenhuizen en instellingen en verstrekken van informatie aan cliënten en patiënten. Dit vermindert verwarring, verbetert de patiënt-/cliëntervaring en vergemakkelijkt efficiëntere communicatie.

Voeding en restaurant

Een verandering die we al een tijd zien in de zorg is de verschuiving van functioneel eten naar belevingsgericht eten. Voorheen werd in de zorg vooral de nadruk gelegd op voedzaamheid met aandacht voor specifieke diëtaire behoeften van cliënten of patiënten. Vanuit de horeca kwam ook de aandacht voor de kwaliteit en presentatie van maaltijden, met de nadruk op het creëren van aantrekkelijke en smaakvolle gerechten.

Waar veel hotels tijdens de economische crisis in 2008 hun restaurant een aparte ingang en naam gaven, ligt daar voor de zorg nog een kans. Hiermee kan het restaurant of de ontmoetingsruimte een aantrekkelijkere plaats worden voor de meer zorgbehoevende mensen, bijvoorbeeld ouderen, in de wijk.

Technologie

Hotels en de grotere horecabedrijven maken veel gebruik van technologie om processen te stroomlijnen, bijvoorbeeld bij het afhandelen van reserveringen, het beheren van voorraden of het verbeteren van communicatie. In de zorg kan de facilitaire dienst profiteren van deze technologische oplossingen om taken efficiënter uit te voeren en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Een voorbeeld is de roomservice robot die reeds in veel hotels dienst doet om arbeidsintensieve roomservice te vereenvoudigen. Voor de zorg kan dit een uitkomst bieden in het rondbrengen van bijvoorbeeld maaltijden of medicijnen. Ook bij senioren die langer thuis moeten blijven wonen.

Op patiënt- en cliëntniveau kan worden gedacht aan slimme sensoren en wearables. Dit zijn sensoren en draagbare apparaten voor het monitoren van vitale functies, activiteitenniveaus en slaappatronen. Hiermee kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdige gedetecteerd worden en dit bevordert preventieve zorg. In de hotellerie en horeca wordt geëxperimenteerd met Artificial Intelligence om te voorspellen hoeveel gasten er komen en hoeveel er wordt geconsumeerd. In de zorg is dit nog niet aan de orde. Middels AI kunnen er bijvoorbeeld snellere en nauwkeurigere diagnoses worden gesteld.

Medewerkers

Hotels en restaurants investeren vaak in de training en ontwikkeling van hun personeel om hoogwaardige service te leveren. In de zorg kan de facilitaire dienst leren hoe ze hun medewerkers kunnen opleiden om zorgvuldig, empathisch en professioneel te handelen in hun interacties met cliënten en patiënten. Hier is nog niet vaak aandacht voor.

In de hotellerie is procesoptimalisatie rondom de medewerker aan de orde van de dag. Roosters zijn efficiënt en er is weinig verspilling van arbeid. In de zorg wordt dit slechts mondjesmaat toegepast. Een voorbeeld is het aanpassen van dienstroosters op de processen in plaats van andersom.

Door bovengenoemde aspecten in overweging te nemen, kan de facilitaire dienst in een zorgorganisatie haar dienstverlening verbeteren en de algehele ervaring voor cliënten, patiënten en medewerkers optimaliseren.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search