Skip to content
Terug naar kennisbank

EFG? Weg ermee!

Als je woningen verhuurd met label E, F of G dan is het tijd voor actie! Wil je weten waarom? Lees dan verder.

In het Regeerprogramma staat opgenomen dat het kabinet het beleid voortzet om huurwoningen met E, F en G-labels uit te faseren. Dit biedt huurders meer controle over hun energierekening en verhoogt het wooncomfort, terwijl het klimaat profiteert van een grotere CO2-reductie. Met corporaties zijn daar eerder afspraken over gemaakt, maar met zorginstellingen en andere particuliere verhuurders niet.

Op dit moment wordt door het Ministerie van VRO een wijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voorbereid om per 1-1-2029 label D voor huurwoningen als ondergrens vast te leggen. De eis gaat gelden voor alle woningen die worden verhuurd, ook als de huurwoning een woonfunctie voor zorg heeft.

Woningen, appartementen en studio’s die voor 1975 gebouwd zijn en nog niet zijn verduurzaamd vallen mogelijk in deze categorie.

Bij verhuur is een actueel energielabel verplicht, dus controleer of je voor alle verhuurde woningen een actueel energielabel hebt. Zo niet, vraag deze dan zo snel mogelijk bij een energieprestatie-adviseur aan.

Mocht blijken dat je huurwoningen in bezit hebt met een EFG-label, onderneem dan z.s.m. actie om deze woningen voor 2029 te verduurzamen tot minimaal label D. Beter nog is het als je naar label A of hoger gaat, aangezien dat voor woningwaardering en daarmee voor de huurprijs een positief effect heeft (zie hier). Ook voor je financiering kan een A-label een positief effect hebben, bijvoorbeeld door een lagere risico-opslag op je hypotheek.

Als je huurwoningen met een EFG-label van derden huurt, neem dan contact op met de eigenaar om afspraken over verduurzaming te maken. Ook als je de woning aan cliënten onderverhuurd.

Er wordt onderzocht hoe deze eis gehandhaafd kan worden. De verwachting is dat in 2029 een “nulmeting” zal worden uitgevoerd, waarna eigenaren van huurwoningen met een E-, F- of G-label door de gemeente gaan worden aangeschreven. Als blijkt dat een woning niet aan de gestelde eisen voldoet, krijgt de gemeente de bevoegdheid om handhavend op te treden. Een verhuurverbod is daarbij niet aan de orde, aangezien dit de huurrechten van bewoners zou beperken.

Er zijn een aantal uitzonderingen, bijv. als het om een monumentaal pand gaat. Die uitzondering geldt ook als een huurwoning onderdeel is van een VVE en de VVE weigert om met de verduurzaming in te stemmen. In de uitwerking van de regeling wordt over deze situaties meer uitleg gegeven.

Voor het verduurzamen van huurwoningen is de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) van toepassing. Deze regeling kan voordelig zijn wanneer de DUMAVA-subsidie niet van toepassing is.

Heb je vragen over deze regeling of over de subsidiemogelijkheden of heb je hulp nodig om je EFG-woningen te verduurzamen? Neem dan contact op met Wibaut Nouwens.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Deel dit bericht:

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search