Één team, één taak
Nee, ik heb het met bovenstaande kreet niet over de luchtmacht, maar over het team rondom de cliënt in de ouderenzorg. Ik merk steeds vaker dat ik met bestuurders en managers in de zorg in gesprek kom over het anders organiseren van alle activiteiten rondom de cliënt. Het veel meer integraal benaderen van activiteiten rondom welzijn, wonen (facilitair) en zorg krijgt steeds meer aandacht. En zorgorganisaties zien het als een mogelijkheid om iets bij te dragen aan het personeelstekort in de zorg. De juiste medewerker de juiste activiteiten laten uitvoeren op het “juiste” moment. Hiermee is veel winst te behalen als het gaat om effectief en efficiënt inzetten van (zorg)personeel. Het vergt wel het loslaten van oud denken en dat is vaak nog wel heel erg lastig merk ik.
Van functies naar rollen
Integraal benaderen kan alleen als er één team rondom de cliënt(groep) actief is die ervoor gaan om met elkaar te bekijken wie welke activiteiten het beste kan oppakken. Dit team bestaat uit zorg-, welzijns- en wonen-medewerkers. Dit betekent ook het loslaten van specifieke functieprofielen en -omschrijvingen en het ruimte geven aan het invullen van rollen op individueel niveau. Waar krijgt de individuele medewerker energie van? Hoe kan hij of zij de talenten maximaal inzetten? En hoe laten we dit zo optimaal mogelijk aansluiten bij de wensen van de cliënt/bewoner? Ik vind het super interessant en krijg er veel energie van om hier samen met de organisatie over na te denken en het zo voor zowel de cliënt als de medewerker beter en leuker te maken. Wij merken dat het erg belangrijk is om “het verhaal” te blijven vertellen en te herhalen. De medewerkers meenemen in het anders denken en werken en wat het voor cliënt en voor de medewerker voor moois kan opleveren.
Anders leidinggeven
Ja, dit vraagt om anders leidinggeven aan een team dat bestaat uit medewerkers met zeer uiteenlopende competenties. Inhoudelijke kennis van de te leveren zorg is zeker niet meer de belangrijkste competentie van de toekomstig leidinggevende. De rol van de leidinggevende wordt veel meer de regisseur, de teamcoach en het geven van oprechte aandacht voor het integrale team. Ik zie dat hier steeds meer aandacht voor komt. Zorgorganisaties halen een ander type leidinggevende naar binnen om de slag te kunnen maken.
Een team bouwen
Ik zie dat het in de praktijk zeker de nodige energie kost om er daadwerkelijk één team van te maken. Zorgmedewerkers, facilitaire medewerkers en medewerkers welzijn samen te smeden tot een hecht team. Daar is aandacht en begeleiding voor nodig. De basis daarvoor is een gevoel van gelijkwaardigheid. Dat is makkelijk gezegd, maar ik zie hier nog veel te nemen hobbels. Samen geven we onze cliënten een fijne betekenisvolle dag! Teambuilding en teamcoaching is noodzakelijk. Het kan zeker. We hebben er al mooie voorbeelden van gezien, maar het gaat zeker niet vanzelf
En de ondersteunende diensten?
Waar bijvoorbeeld voorheen de facilitair coördinator, teamleider of manager de leidinggevende was van de facilitair medewerkers op de groep of afdeling is deze persoon nu de inhoudelijk adviseur geworden. Deze adviseur helpt het integrale team en de leidinggevende van dit team om de processen rondom het wonen zo optimaal mogelijk in te richten en te verbinden met processen/activiteiten op gebied van zorg en van welzijn. De adviseur helpt om de kwaliteit op de facilitaire thema’s te bewaken. Zo zullen de teams ook ondersteund moeten worden met adviseurs op de gebieden zorg en welzijn.
Het gaat vast lukken!
Eén team, één taak. Ik geloof erin dat het mogelijk is dat het voor zowel cliënt, medewerker als organisatie mooie kansen biedt. Als we er met elkaar in slagen dan krijgt de cliënt de aandacht die zo broodnodig is en doen de medewerkers zoveel mogelijk het werk waar ze energie van krijgen doordat hun talenten zo optimaal mogelijk benut worden.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!