Skip to content
Terug naar kennisbank

Duurzame inzetbaarheid financieren? Vraag nu subsidie aan!

In de dynamische wereld van zorg en welzijn is het essentieel dat medewerkers fit, gemotiveerd en competent blijven om hun werk te doen. Als HR-professionals kunnen we hen daarin ondersteunen door duurzame inzetbaarheid onder de aandacht te brengen. Maar wist je al dat je vanaf 1 september subsidie kunt aanvragen om duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie te bevorderen?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een subsidie geïntroduceerd voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten. Hiervoor is de regeling ‘Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden’ (MDIEU) in het leven geroepen. Deze regeling biedt financiële ondersteuning aan werkgevers die willen investeren in de vitaliteit en ontwikkeling van hun medewerkers. Een unieke kans om actief bij te dragen aan een vitale en veerkrachtige toekomst voor medewerkers en je organisatie!

Waarvoor is de MDIEU-subsidie?

De MDIEU-subsidie biedt organisaties de kans om tot wel 50% van de kosten vergoed te krijgen voor projecten of programma’s van minimaal €150.000, die gericht zijn op het:

bevorderen van levensfasebewust personeelsbeleid;
stimuleren van gezond, veilig en vitaal werken;
verbeteren van de interne en externe mobiliteit van medewerkers;
versterken van de leercultuur en het vergroten van de vaardigheden van medewerkers.

Waarom is aanvragen een goed idee?

De zorg- & welzijnssector staat onder druk. Vergrijzing, de toename van complexe zorgvragen en de uitdagingen van de hedendaagse arbeidsmarkt maken het noodzakelijk om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Met de MDIEU kun je als HR-professional concrete stappen zetten om medewerkers te ondersteunen, hun welzijn te vergroten en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Hoe werkt het aanvragen?

Van 1 september tot en met 30 november 2023 heb je de mogelijkheid om de MDIEU-subsidie aan te vragen. Waarschijnlijk volgt er in 2024 nog een aanvraagronde. Het SZW heeft diverse formats beschikbaar gesteld die je helpen bij de aanvraag. Het stappenplan is als volgt:

1
Bedrijfsanalyse maken

Start met een analyse van de huidige situatie binnen jouw organisatie. Welke knelpunten zijn er rondom duurzame inzetbaarheid en – indien van toepassing – eerder stoppen met werken? Zo’n analyse geeft je een beeld van welke activiteiten daarbij kunnen helpen.

2
Activiteitenplan opstellen

Vervolgens stel je een concreet plan van aanpak op waarin je beschrijft welke activiteiten een oplossing bieden voor de knelpunten die in stap 1 naar voren zijn gekomen. Daarnaast maak je een begroting.

3
Registreren

Om subsidie te kunnen aanvragen maak je een account aan op het Subsidieportaal Uitvoering van Beleid.

4
Aanvraag indienen

Sinds 1 september kun je je aanvraag indienen. Dit doe je door via het Subsidieportaal het elektronische aanvraagformulier in te vullen. Als bijlage voeg je de bedrijfsanalyse, het activiteitenplan en de begroting toe. Na 13 weken ontvang je een beslissing op de aanvraag.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op of kijk op de website van het ministerie SZW.

Tip!

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang met het aanvragen, want de subsidie wordt toegekend op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search