Skip to content
Terug naar kennisbank

Drie voordelen van lean voor jou als financial in de zorg

Auteur: Rens Adam

Misschien heb je wel eens gehoord van de Lean filosofie? Wist je al dat deze filosofie ook uitstekend toepasbaar is op financiële processen in de zorg? In dit artikel leggen we je daarom uit wat lean is en geven we je drie voordelen van lean voor jou als financial in de zorg.

Wat is lean?

Lean is een filosofie en methodologie gericht het maximaliseren van toegevoegde klantwaarde in de bedrijfsprocessen. Waarbij de klant, natuurlijk ook een externe klant kan zijn. Het kenmerk van klantwaarde is dat de klant er voor wil betalen. Lean minimaliseert zaken in processen die geen waarde toevoegen. Dit zijn de zogenaamde 8 verspillingen. Om dit te bereiken legt lean de nadruk op het betrekken van medewerkers, het standaardiseren van processen en het streven naar perfectie door continue verbetering.

Als het over lean gaat, hoor je vaak het Engelse woord “belt” met een kleur (ook in het Engels). Net als bij sporten zoals Judo of Karate, drukt lean de ervaring uit in verschillende kleuren banden. Waarbij de expertise loopt van de gele band (Yellow Belt) tot aan de zwarte band (Master Black Belt). De banden zijn een eenvoudige manier om jouw lean-expertise over te brengen. Deze banden mogen alleen worden “gedragen” na het behalen van een certificering bij een geaccrediteerd instituut.

Wat zijn de voordelen van lean voor financials

De Lean filosofie is ontstaan in productie / logistieke omgevingen. Maar het gedachtegoed en de methodiek kan ook goed worden toegepast op financiële processen. Het toepassen en kennis van lean levert (jou als Financial) de volgende voordelen op:

  1. Meer tijd geld en aandacht voor de zorg

Door het toepassen van lean lopen je financiële processen sneller, efficiënter en met minder fouten. Dit maakt tijd, geld en aandacht vrij voor waar het echt om draait: de zorg!

  1. Betere sparringpartner voor MT en bestuur

Doordat processen sneller en efficiënter lopen, houdt jij als financial meer tijd over voor andere zaken. Deze tijd kan je gebruiken om je meer en beter te verdiepen in andere uitdagingen van de organisatie, waardoor jij een betere sparringpartner voor MT en bestuur zal zijn.

Daarnaast focust lean op klantwaarde. Doordat jij een betere begrip hebt van jouw “klant”, kan jij de vrijgekomen tijd gericht inzetten voor het toevoegen van meer waarde voor ze toevoegen. Niet onbelangrijk in een tijd van budgetdruk.

  1. Jij bent klaar voor de toekomst

Vraag jezelf eens af welk gedeelte van je tijd, jij besteed aan werkzaamheden in Excel? Waarschijnlijk kom je, net als de meesten ons financials, tot de conclusie dat je een heel groot gedeelte van jouw tijd besteed aan werkzaamheden in Excel. En laten we eerlijk zijn, vaak is veel van dit werk niet het werk met toegevoegde waarde zoals het uitvoeren van een analyse, of het opstellen van een rapportage of begroting. Maar is veel van dit werk het geschikt maken van de data.

Wij zien dat de werkzaamheden van ons financials nu nog voor een groot deel bestaan uit het verwerken van data. Of dit nu de voorbewerking van data in Excel is of het vastleggen van transacties in een financieel pakket. Wij verwachten dat de aandachtsgebieden van de Financial van de toekomst echter aanzienlijk gaat verschuiven!

Door een combinatie van technieken zoals AI, RPA, OCR, Business Intelligence, Cloud computing, verwachten wij dat in de nabije toekomst 80% van alle handmatige taken die wij als financial nu nog doen in Excel of een financieel pakket geautomatiseerd kunnen worden. Dit betekent dat je als financial op moet schuiven naar business partner of financieel proces expert. Bij dat laatste komt lean kennis natuurlijk perfect van pas

Meer weten over lean?

Speciaal voor financials geven wij de tweedaagse Masterclass Lean voor Financials. Na het volgen van deze Masterclass en het behalen van het examen, mag jij met trots je Yellow Belt in Lean dragen!

Wil je meer weten over de Masterclass? Kijk dan op onze site bij Opleidingen en zoek op Masterclass Lean voor Financials. Er zijn meerdere geplande data voor de Masterclass. Ook is het mogelijk om deze incompany te houden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search