Coachen geeft mij zoveel energie! Het is enorm inspirerend om mensen te begeleiden en ze te zien groeien, niet alleen als individu, maar vooral als team. Het afgelopen jaar heb ik mezelf ontwikkeld tot professioneel coach en teamcoach, met als doel teams beter te laten samenwerken en effectiever met elkaar te communiceren. Daarbij richt ik me op het vergroten van hun persoonlijke effectiviteit. Een team heeft immers ontzettend veel potentie, maar het optimaal benutten daarvan gaat niet vanzelf. Het succes van een team hangt sterk af van de onderlinge dynamiek, zowel de zichtbare als de onzichtbare.
De afgelopen maanden heb ik met trots verschillende teams mogen begeleiden. Ik heb ze geholpen om op een nieuwe manier te denken en te handelen. We werkten vanuit de kracht van het team door hun sterke punten – de ‘spierballen’ – te benoemen en te erkennen. Vragen zoals: “Waar ben je trots op?” en “Wat maakt je echt blij?” lijken eenvoudig, maar blijken in de praktijk vaak moeilijk te beantwoorden. Daarnaast hielp ik hen zich bewust te worden van hun valkuilen. De verhalen die uit deze vragen voortkomen, maken het proces echter nog mooier. Het gaat erom elkaar echt te leren kennen en met een ‘open oor’ naar elkaar te luisteren.
Toegevoegde waarde van teamcoaching in de zorg
In de zorgsector staat het belang van de bewoner altijd voorop, maar het is minstens zo belangrijk dat zorgteams goed op elkaar zijn afgestemd. Een sterk team zorgt voor een sterke, zorgzame omgeving. Hier komt teamcoaching om de hoek kijken. Het coachen van zorgteams helpt niet alleen om hun onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren, maar draagt ook bij aan het verhogen van werkgeluk en het verminderen van stress en werkdruk.
In mijn rol als teamcoach leg ik de focus op het versterken van de groepsdynamiek en het creëren van een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. Dit kan alleen als teamleden niet alleen naar hun eigen behoeften kijken, maar ook oog hebben voor hun collega’s. Het bevorderen van empathie, respect en wederzijds begrip is hierbij essentieel. Een goed functionerend team kan sneller schakelen, beter samenwerken en zich flexibel aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Een team dat elkaar vertrouwt en begrijpt, kan effectiever inspelen op de behoeften van bewoners, wat leidt tot betere zorg en meer welzijn.
Een blik op de toekomst
De toekomst van coaching in de zorg ligt in het verder versterken van deze teamdynamiek. Het vermogen om echt naar elkaar te luisteren en samen te werken is essentieel in een sector die constant in beweging is. Ik hoop in de komende jaren nog veel meer teams in de zorg te mogen begeleiden. Door hen te helpen groeien, zowel als individu als in teamverband, kan ik bijdragen aan hun werkgeluk en de kwaliteit van zorg die zij bieden.
Teamcoaching is geen eenmalige interventie, maar een doorlopend proces van leren en ontwikkelen. Het gaat erom bewust stil te staan bij persoonlijke en gezamenlijke groei, zodat teams ook in de toekomst kunnen blijven bloeien en excelleren. Zo wordt de zorg niet alleen beter voor de bewoners, maar ook voor degenen die de zorg leveren.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!