Skip to content
Terug naar kennisbank

De kofferreis door Thailand

Twee jaar geleden heb ik het land van de glimlach mogen bezoeken, Thailand. Wat een prachtig land, met prachtige natuur en cultuur en ontzettend vriendelijke mensen. Doordat in Thailand veel dingen op zijn “elfendertigst” gaan ervaar je met name tijdens een strandvakantie een ontspannen gevoel zonder haast en of stress. Als de bus een half uur later is ‘Ach… dan ben je wat later op je eindbestemming’. Uiteindelijk komt het goed, dat is wat je ervaart. Maar of het nou allemaal zo efficiënt is, daar heb ik mijn vraagtekens bij.

Op reis ben je niet alleen aan het ontspannen, we wilden de veelzijdigheid van het land ervaren en dat vraagt om binnenlands reizen, boeken van tickets en andere organisatorische zaken die horen bij het bezoeken van een ver land. En dat zorgt in Thailand nogal eens voor de nodige stress.

De transfer is een half uur te laat waardoor je moet haasten om een ticket te kopen voor de boot. En bij de ticketbalie werken de medewerkers op een dusdanig rustig tempo waardoor de boot vertraging oploopt. Vervolgens komt je veel later dan gepland, midden in de nacht aan op je eindbestemming en blijkt de receptie van het hotel gesloten. Zomaar een voorbeeld van inefficiëntie in een keten met communicerende schakels. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn als Nederlander. Het ligt overigens niet aan de hoeveelheid mensen die bezig zijn met een bepaalde handeling of taak; er is meer dan genoeg personeel. Dit zie je op veel plekken terug zoals in de supermarkt waar ze met vier personen twee kassa’s bedienen. Een ander voorbeeld is mijn koffer, die werd met welgeteld 17 personen van de boot getild. Iedereen leverde een bijdrage aan het verschuiven van de koffer.

Ver van ons bed? Nou, deze inefficiëntie maken we ook in Nederland mee. En zeker ook in de zorg. Van een teveel aan medewerkers mag dan geen sprake zijn, maar inefficiëntie in processen zie ik regelmatig.

Wat als mijn koffer een nieuwe medewerker was geweest? Hoe zou deze medewerker de kofferreis hebben ervaren? Na 17 personen heb je dan eindelijk je doel bereikt en kun je starten met je werk. Of een bewoner die een defecte afstandsbediening meld bij de receptie, vervolgens wordt doorverwezen naar de technische dienst die op vakantie blijkt te zijn, dan via een omweg uitkomt bij een facilitair coördinator die een technische dienstmedewerker van een andere locatie laat overkomen om de bewoner te helpen met de defecte beeldtelefoon…

Veel zorgorganisaties zullen dit wel herkennen. Een medewerker of bewoner heeft een vraag en deze vraag gaat via diverse medewerkers voordat er een antwoord komt of actie wordt uitgezet. En dan maar hopen dat dit dan ook daadwerkelijk een antwoord op de initiële vraag of actie is.

Als mijn koffer de vraag van een medewerker of bewoner zou zijn, dan vraag ik mij af of de ervaring van deze medewerker of bewoner positief is. Laat staan dat er sprake is van efficiëntie in deze organisatie. Wat als mijn koffer door één medewerker zou zijn aangenomen en op zijn eindbestemming terecht zou komen? Zou dit niet efficiënt, tijdbesparend en koffergericht werken? Ik denk het wel, wat denken jullie?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search