De duurzame bezemwagen rijdt door
Voor duurzame wetgeving wordt wel eens de vergelijking met een bezemwagen gemaakt. Er is niemand die je tegenhoudt om het beter dan de wet te doen en in de kopgroep, in de achtervolging of in het peloton mee te rijden. Maar als je te langzaam gaat dan word je “opgeveegd”.
Bij het verduurzamen van je vastgoed is het net zo. In ieder geval moet je aan de ondergrens, de huidige wet- en regelgeving, voldoen. Het is echter slim om je te richten op de doelen van 2030, aangezien deze in je vastgoedstrategie al in potlood ingetekend moeten staan. Het is nog slimmer om de duurzaamheidsdoelen van 2050 in je plannen mee te nemen, aangezien veel van je vastgoed er dan nog zal staan en dus over maximaal 25 jaar aan de dan geldende normen en eisen zal moeten voldoen.
Voor bestaande bouw is het van belang dat je aan de energiebesparingsplicht voldoet. Bij voorkeur heb je alle erkende maatregelen met een zelfstandig moment al uitgevoerd en heb je die, op zijn minst, voor dit of komend jaar ingepland. Maatregelen met een zogenaamd natuurlijk moment kun je in de DMJOP opnemen, zodat je je niet alleen focust op het in stand houden van de bestaande situatie maar verduurzaming structureel meeneemt. Wil je verder vooruit kijken, neem dan de Renovatiestandaard of de Paris Proof norm als uitgangspunt mee.
De komende tijd schuift de bezemwagen weer een beetje op als gevolg van de EPBD III en IV, de Europese richtlijn voor energieprestatie van gebouwen. Onder andere het volgende is daarbij van belang:
- laadpalen zijn al in veel situaties verplicht en moeten de komende jaren verder uitgebreid en “slim” worden;
- in 2026 moet je voor gebouwen met grote koel- en/of verwarmingsinstallaties (meer dan 290 kW vermogen) een GACS (gebouw automatiserings- en controlesysteem) hebben en in 2030 ook bij middelgrote installaties (meer dan 70 kW);
- nieuwbouw is vanaf 2030 emissieneutraal (ZEB = zero emission building).
Vanaf 1 januari 2026 moet je voor alle nieuw te realiseren gebouwen weten wat de MPG-score is. Deze milieuprestatie gebouwen geeft weer hoe duurzaam en gezond de gebruikte materialen in een gebouw zijn, vanaf de winning van de grondstoffen tot en met de demontage van het gebouw en de verwerking van de vrijkomende materialen. Voor woningen en kantoren bestond deze eis al, nieuw is dat deze ook voor gezondheidszorg-, bijeenkomst- en sportfuncties gaat gelden. In combinatie met onder andere energieprestatie-eisen vereist dit een integrale kijk op gebouw, installaties en gebruik.
Wil je weten wat al deze eisen voor je duurzame vastgoedstrategie, -beleid en -projecten betekenen, neem dan contact op met team duurzaamheid: Wibaut Nouwens, Noah Drummen of Ivo de Visser.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!