Datagedreven HR & strategische personeelsplanning (SPP)
In een wereld waar data de drijvende kracht is achter zakelijke beslissingen, kan HR niet achterblijven. Steeds meer organisaties gebruiken analyses en technologie om hun personeelsbeleid te optimaliseren. Maar wat betekent dat precies? En hoe helpt strategische personeelsplanning (SPP) op basis van data jouw organisatie vooruit?
Wat is datagedreven HR?
Datagedreven HR draait om het verzamelen, analyseren en gebruiken van data om beter onderbouwde beslissingen te nemen over het personeelsbeleid. Om dit inzichtelijk te maken wordt vaak een analytics portaal of pagina ingericht.
Datagedreven werken betekent dat je niet alleen vertrouwt op onderbuikgevoel of ervaring, maar jouw keuzes baseert op cijfers en inzichten. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over medewerkersbetrokkenheid, verloop, productiviteit en verzuim.
Wil je als werkgever bijvoorbeeld een fietsplan voor je medewerkers opstellen, doe je dit dan omdat het bijdraagt aan vitaliteit, je het veelvuldig op LinkedIn voorbij ziet komen bij andere organisaties of omdat hier door medewerkers naar gevraagd wordt? Of, kun je uit behoefte (bv. middels een enquête of MTO), data over reisafstand, reiskostenvergoeding en fiscale voordelen berekenen welke voor- en nadelen dit oplevert alvorens de beslissing wordt gemaakt om een dergelijk project op te starten?
Met een goed gevuld personeelssysteem ligt veel data binnen handbereik en kunnen verschillende metrieken met elkaar verbonden worden om onderbouwde datagedreven HR keuzes te maken. Leidend voor het maken van deze keuzes zijn actuele cijfers van jouw organisatie alsmede historische cijfers. Hierdoor kun je bijvoorbeeld verzuimcijfers van de afgelopen 5 jaar met elkaar vergelijken.
Maar wat is SPP dan?
Onderdeel van datagedreven HR is het op datagedreven wijze uitvoering geven aan je strategische personeelsplanning. Dit is een werkwijze waarmee je proactief analyses over toekomstige personeelsbehoeften in kaart brengt.
In plaats van reactief vacatures te vullen, werk je met een langetermijnvisie. Door gebruik te maken van data, krijg je inzicht in:
- Verloop en retentie: welke afdelingen kampen met een hoog verloop en waarom?
- Talentontwikkeling: welke medewerkers hebben potentieel voor doorgroei?
- Toekomstige personeelsbehoefte: hoeveel en welke type medewerkers heb je nodig over vijf jaar?
- Diversiteit en inclusie: hoe ziet de samenstelling van je team eruit en waar liggen verbeterkansen?
Hoe maak je de stap naar datagedreven SPP?
- Verzamel relevante data – Begin met het verzamelen van gegevens uit HR-systemen, enquêtes, prestatiebeoordelingen, de basis moet namelijk goed op orde zijn. Het motto ‘rommel in, rommel out’ geldt hiervoor, wanneer er analyses worden gemaakt op basis van niet kloppende data, zijn de uitkomsten ook nutteloos.
- Voorspellende modellen – Met een goede SPP tool kun je voorspellen welke medewerkers een hoog risico lopen om te vertrekken of welke vaardigheden je in de toekomst nodig hebt. Door inzichten in actuele en historische data met elkaar te laten praten worden er trends ontdekt die de toekomst kunnen voorspellen. Het is uiteraard lastig om een dergelijk model te bouwen, hiervoor is zowel kennis van HR als data science vereist. Heb je interesse hierin, neem contact met ons op.
- Vertrouw en gebruik data – Gebruik de inzichten die je haalt uit je SPP tool om je personeelsbeleid te optimaliseren. Denk aan gerichte trainingsprogramma’s, aangepaste wervingsstrategieën of een verbeterde employee experience. Het juist inzetten van deze data levert de HR afdeling ook een kans om meer invloed te hebben op de strategische koers die een organisatie vaart.
De voordelen van datagedreven HR en SPP
Door actief bezig te zijn met datagedreven HR en SPP kun je antwoorden vinden op vragen die voorheen onbeantwoord bleven op de HR afdeling, het draagt bij aan:
- Betere besluitvorming: Minder keuzes vanuit onderbuikgevoel, meer onderbouwde keuzes.
- Efficiënter personeelsbeheer: Meer inzicht over uitdagingen op het gebied van personeelsbezetting.
- Verhoogde medewerkerstevredenheid: Je kunt beter in spelen op de behoeften en ontwikkeling van je medewerkers.
- Kostenbesparing: Voorkom bijvoorbeeld hoge wervings- en inwerkkosten door verloop te verminderen.
Conclusie
Datagedreven HR en strategische personeelsplanning zijn geen hype, maar een noodzaak voor organisaties die toekomstbestendig willen zijn. Door data slim te benutten, kun je beter anticiperen op personeelsbehoeften en medewerkers optimaal inzetten. Het is de hoogste tijd om de kracht van data te omarmen!
AAG biedt al langere tijd oplossingen en tools voor het werken met analytics en specifiek HR analytics en sinds kort is er ook een SPP module ontwikkeld die voortborduurt op deze slimme technologie. Klinkt dit interessant of heb je andere vragen? Neem dan contact op met Rick Gerritsen of Sjors Hermans.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!