Corporate sustainaibilty reporting en inkoop nauw met elkaar verbonden
Voor grote ondernemingen (>250 medewerkers en >€ 40mio omzet) is corporate sustainability reporting per 1 januari 2024 verplicht. Dat betekent dat KPI’s dit jaar moeten zijn opgesteld. Daarnaast moet de inrichting van de systemen op orde zijn om er vanaf 1 januari fatsoenlijke informatie uit te halen. Vanaf 2026 is het MKB aan de beurt en daarna zal de zorgsector snel volgen.
Corporate sustainability reporting en inkoop zijn nauw met elkaar verbonden, omdat inkoop een belangrijke rol speelt in het creëren van duurzame bedrijfspraktijken en het realiseren van duurzame bedrijfsdoelen.
Zorgorganisaties die streven naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, moeten niet alleen hun eigen activiteiten beoordelen en verbeteren, maar ook de impact van hun toeleveringsketen en inkooppraktijken op het milieu, de maatschappij en de economie. Corporate sustainability reporting is de manier waarop bedrijven en organisaties hun duurzaamheidsprestaties communiceren aan belanghebbenden, zoals investeerders, klanten, leveranciers en anderen. Het omvat doorgaans informatie over de milieuprestaties, sociale verantwoordelijkheid, governance en economische prestaties van een bedrijf of organisatie.
Duurzaam inkopen
Inkoop is een van de belangrijkste gebieden waarop bedrijven en zorgorganisaties hun duurzaamheidsprestaties kunnen verbeteren. Duurzame inkooppraktijken zijn gericht op het minimaliseren van de impact van toeleveringsketens op het milieu en de maatschappij en het creëren van economische voordelen voor alle betrokken partijen. Duurzame inkoop omvat het beoordelen van de duurzaamheidsprestaties van leveranciers, het selecteren van leveranciers op basis van duurzaamheidscriteria, het implementeren van duurzame inkooppraktijken en het monitoren en rapporteren van de duurzaamheidsprestaties van leveranciers.
Corporate sustainability reporting kan inkoop helpen door het bieden van een kader voor het monitoren en rapporteren van duurzaamheidsprestaties van leveranciers. Dit kan de transparantie en de verantwoordelijkheid van leveranciers vergroten. Bedrijven en organisaties kunnen duurzaamheidsinformatie van leveranciers verzamelen en rapporteren als onderdeel van hun eigen duurzaamheidsrapportage, waardoor belanghebbenden inzicht krijgen in de duurzaamheidsprestaties van de gehele toeleveringsketen.
Bovendien kan corporate sustainability reporting inkoop stimuleren door het bieden van een stimulans voor bedrijven en organisaties om duurzaamheidscriteria op te nemen in hun inkooppraktijken. Als bedrijven duurzaamheidscriteria opnemen in hun inkooppraktijken, zal de slag naar verduurzaming sneller worden gemaakt.
Het wordt helemaal belangrijk om een inkoopbeleid af te stemmen op de inrichting en de KPI’s van corporate sustainability reporting. Wij hebben een stappenplan ontwikkeld waarmee je in zeven stappen een duurzaam inkoopbeleid opstelt. Benieuwd? Vul hieronder je e-mailadres en download ons stappenplan.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!