Breaking news: Nederland verwelkomt 13e provincie, Noordzeeland
Den Haag – Het kabinet-Schoof heeft vandaag een baanbrekend plan onthuld: de oprichting van een nieuwe provincie, Noordzeeland, gelegen op een kunstmatig eiland 30 kilometer uit de Nederlandse kust. Het project wordt gepresenteerd als een mijlpaal in duurzame gebiedsontwikkeling en biedt volgens het kabinet ongekende kansen voor zorg, welzijn en samenwerking met gemeente en woningcorporatie.
Noordzeeland: een samenleving van de toekomst
Premier Schoof noemde Noordzeeland tijdens een persconferentie “de blauwdruk voor een inclusieve en zorgzame samenleving.” De provincie zal volledig zijn ingericht op het bieden van hoogwaardige zorg en welzijnsdiensten, met speciale aandacht voor ouderen en kwetsbare groepen. “We willen in Noordzeeland een plek creëren waar iedereen toegang heeft tot zorg en ondersteuning, op informele en formele wijze” aldus Schoof.
Een belangrijk uitgangspunt in Noordzeeland is het versterken van gemeenschapszin en community building. Buurten en wijken zullen ontworpen worden om sociale cohesie te bevorderen, met gedeelde voorzieningen zoals ontmoetingscentra, gezamenlijke tuinen en gemeenschapskeukens. Minister van Volksgezondheid licht toe:
“We willen een provincie creëren waar mensen niet alleen naast elkaar wonen, maar echt met elkaar leven. Dit zorgt voor meer verbinding en sociale steun.”
De provincie zal ruimte bieden voor inwoners met nieuwe woningen en er worden zorginstellingen, innovatieve gezondheidscentra en recreatiegebieden ontwikkeld. Noordzeeland zal ook een plek zijn waar samenwerking tussen overheden, zorgorganisaties en bedrijven centraal staat. “We slaan de handen ineen om zorg én ondersteuning betaalbaar, toegankelijk en toekomstbestendig te maken”.
Een ‘proeftuin voor welzijn, samenwerking en gemeenschapszin’
Noordzeeland wordt niet alleen een plek om te wonen en werken, maar ook een proeftuin voor nieuw beleid op het gebied van welzijn, zorg en gemeenschapsopbouw. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zullen er in Noordzeeland experimenten worden uitgevoerd met buurtgerichte zorg, nieuwe woonvormen voor ouderen, welzijnsdiensten óók met digitale technologieën en innovaties. “Deze provincie biedt ons de kans om nieuwe samenwerkingsmodellen en innovatieve oplossingen uit te proberen die later in heel Nederland toegepast kunnen worden”.
Kritiek en zorgen
Niet iedereen reageert positief op de ambitieuze plannen. Zorgexperts waarschuwen voor het risico dat bestaande problemen in het zorgstelsel verplaatst worden naar Noordzeeland zonder structurele oplossingen aldus een woordvoerder van de Zorgalliantie. Ook zijn er zorgen over de hoge kosten. Oppositiepartijen noemen het project een “megadroom” die het risico loopt om een “megadebacle” te worden. Leider van de oppositie uitte scherpe kritiek: “Dit is niet de ideale wereld, maar een speeltuin voor elitaire experimenten waar de gewone Nederlander niets aan heeft.”
Toekomstige stappen
Het kabinet-Schoof wil begin volgend jaar starten met de bouw van het eiland. De eerste bewoners zullen naar verwachting in 2035 hun intrek nemen.
“We staan aan het begin van iets historisch,” benadrukte premier Schoof. “Noordzeeland is meer dan een nieuwe provincie; het is een kans om het samenspel van zorg, ondersteuning, welzijn en wonen opnieuw te definiëren.”
Einde (fictief) bericht.
Benieuwd naar de invulling van deze grote opgave, AAG ontwikkelt een workshop/opleiding in het kader van strategische positionering om jullie, zorgorganisaties, te laten nadenken over jouw regionale positie, positie in de keten, wie jouw belangrijkste samenwerkingspartners (in de toekomst) zijn en voor welke “zorg”vraag jullie er willen zijn. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Remco Leenders.
Deel dit bericht:
Ontdek meer over AAG
Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!