Skip to content
Terug naar kennisbank

Bijzonder tarief eindejaarsuitkering

We naderen weer het einde van het jaar. Dit betekent dat bij de veel werkgevers de eindejaarsuitkering wordt uitbetaald. De eindejaarsuitkering is een eenmalige uitbetaling waarop het bijzonder tarief wordt toegepast. Zie verderop in de nieuwsbrief bij het onderwerp ‘Voorkom naheffing bij werknemers’ meer informatie hierover.

Voor controle op het bijzonder tarief heeft AFAS de payroll auditor: ‘Het percentage bijzonder tarief is lager dan het percentage bijzonder tarief van de prognose’. Deze payroll audit berekent het cumulatieve loon loonheffingen t/m de huidige periode (inclusief voorlopig verwerkte periode). Het loon loonheffingen van de huidige maand wordt vermeerderd met de reserveringen en vermenigvuldigt met het aantal nog resterende maanden van het huidige jaar. Beide bedragen bij elkaar opgeteld is de prognose jaarloon bijzonder tarief. Op basis van de prognose jaarloon bijzonder tarief wordt het percentage bijzonder tarief vastgesteld. Wijkt dit percentage 10% of meer af van het huidige percentage bijzonder tarief dan signaleert deze payroll audit dit. Op verschillende wijze kan deze payroll audit aangepast worden naar eigen wens. Lees hiervoor de toelichting van de payroll audit ‘Percentage bijzonder tarief is te laag’ met stamnummer 100.009.490.

De werkgever mag het jaarloon bijzonder tarief en het percentage bijzonder tarief niet zomaar aanpassen, de medewerker moet zelf aangeven dat een hoger percentage bijzonder tarief mag worden toegepast. Als de medewerker hier akkoord voor geeft, dan kan je het percentage bijzonder tarief aanpassen door parameter ‘Afwijkend percentage bijzonder tarief’ van looncomponent 100.009.550 ‘Afwijkend percentage bijzonder tarief’ te muteren.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search