Skip to content
Terug naar kennisbank

Aanpassing regels kinderarbeid ter consultatie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft voorgestelde wijzigingen voor de regels over kinderarbeid gepubliceerd ter internetconsultatie. Zo mogen jongeren tussen de 13 en 15 jaar straks ook op zondagen werken en wordt werken in de horeca beperkt voor jongeren tot 16 jaar.

Om kinderen te beschermen tegen de risico’s van kinderarbeid kent Nederland hiervoor wettelijke regels. In opdracht van het ministerie van SZW heeft Regioplan de mogelijkheden onderzocht om de wet- en regelgeving voor kinderarbeid te moderniseren. De voorgestelde wijzigingen zijn door het ministerie van SZW gepubliceerd op internetconsultatie.

13- en 14-jarige mag werken op zondag

De eerste wijziging die is voorgesteld is dat 13- en 14-jarigen op niet-schooldagen en niet-schoolweken tot 20.00 uur mogen werken, in plaats van tot 19.00 uur. Ook mogen ze op zondag werken voor zover dat uit de aard van het werk voortvloeit en als de ouders van de werknemer ermee akkoord gaan. De zaterdag ervoor moet de jonge werknemer wel vrij zijn. Werknemers van 15 jaar mogen nu al in een niet-schoolweek tot 21.00 uur werken en onder voorwaarden op zondag. Zij mogen straks ook op een niet-schooldag (bijvoorbeeld een studiedag) tot 20.00 uur werken. Een werkgever heeft wel instemming nodig van de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. Ook moeten ouders of verzorgers van de jongere aantoonbaar toestemming geven. De werkgever moet die toestemming in de administratie bewaren. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan hierom vragen bij een controle.

Beperking op werken in de horeca

Verder moet er een verbod komen om kinderen tot 16 jaar te laten werken in een ruimte in een horecagelegenheid terwijl daar alcoholische dranken geschonken (kunnen) worden. De jonge werknemers mogen wel werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen, bijvoorbeeld in de keuken als afwasser. Dit verbod geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die werken in het kader van een vmbo-opleiding.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search