Skip to content
Terug naar kennisbank

Aan de slag met Strategische Personeelsplanning?

Zijn de ambities voor de toekomst nog te realiseren met het huidige personeel? Of zijn daar over een paar jaar andere competenties voor vereist? Is er extra personeel nodig of juist minder? Ondanks dat de toekomst niet zeker is, ontkom je er niet aan om erop te anticiperen. Waar ontbreekt het aan en wat heb je op termijn nodig of wat wordt misschien zelfs overbodig? Belangrijke vragen die spelen in organisaties én waarvan de antwoorden cruciaal zijn voor diens koers. Het is in deze tijd noodzakelijk om de waan van de dag los te laten en stil te staan bij het voorbereiden op de toekomst. Door aan de slag te gaan met Strategische Personeelsplanning (SPP), krijg je antwoorden op deze belangrijke vragen.

In de literatuur wordt SPP als volgt gedefinieerd:

“Het continu voorbereiden, vormgeven en implementeren van beleid rondom de instroom, doorstroom en uitstroom van personeel waardoor de personen met de juiste kwaliteiten, kosten en flexibiliteit op de juiste momenten aanwezig zijn op de juiste plaats in de organisatie, om de activiteiten uit te kunnen voeren, die benodigd zijn voor het behalen van de strategische doelen” (Evers & Freese, 2014).

Een mooie definitie, maar hoe kan SPP geïmplementeerd worden in de organisatie?

Het vertrekpunt is een duidelijke strategie waarna relevante ontwikkelingen in kaart gebracht worden. Vervolgens is een vertaalslag nodig naar het gewenste personeelsbestand. Door de analyse van het huidige personeelsbestand te vergelijken met de gewenste toekomstige competenties, kan de ‘gap’ bepaald worden. Dit is het uitgangspunt voor oplossingen en speerpunten voor in de toekomst.

De HR professionals van AAG weten door hun kennis en ervaring met de zorg wat er speelt. Zij begeleiden je graag bij het funderen van SPP in de organisatie. Het proces wordt begeleid vanaf de start tot aan het concretiseren van oplossingen voor het personeelsbestand van nu én in de toekomst. We verbeteren samen met jou de bedrijfsvoering door dit proces simpeler, sneller en menselijker te maken.

Wil je meer weten of wil je samen met AAG aan de slag gaan met SPP? Neem dan contact op met Janette Koppelaar.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search