Skip to content
Terug naar kennisbank

6 redenen & 3 tips om AOW-gerechtigde medewerkers te behouden

De zorg- en welzijnssector staat bekend om zijn intense en veeleisende aard. Ondanks dat veel medewerkers naar hun welverdiende AOW snakken, kiezen anderen er bewust voor om na het bereiken van hun AOW-leeftijd actief te blijven in hun beroep. In het licht van de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor HR-professionals van groot belang om te begrijpen waarom sommige mensen kiezen voor doorwerken en hoe we hen kunnen faciliteren.

Even opfrissen … de wettelijke kaders

Het risico op hoge kosten tijdens uitval van medewerkers met de AOW-gerechtigde leeftijd wordt verkleind door de nieuwe wetgeving. Sinds 1 juli 2023 geldt een periode van 6 weken voor de loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde medewerkers. Eerder was dit 13 weken. Deze wijziging is onderdeel van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, die het voor organisaties aantrekkelijker maakt om met ouderen te werken. Voor medewerkers die voor 1 juli 2023 al ziek waren, blijft de termijn van 13 weken wel gelden.

Ook voor de re-integratieverplichtingen van de werkgever geldt de verkorte termijn van 6 weken – of die van 13 weken voor AOW’ers die vóór 1 juli 2023 al ziek zijn. Een werkgever hoeft zich alleen te concentreren op re-integratie binnen de eigen organisatie en hoeft geen plan van aanpak op te stellen met deze groep medewerkers. De verkorte termijn is ook van toepassing op het opzegverbod tijdens ziekte; de AOW’er kan na 6 (of 13) weken worden ontslagen. Indien het contract eindigt tijdens de loondoorbetalingsperiode, dan heeft de AOW’er recht op een Ziektewet-uitkering voor maximaal 6 weken.

6 redenen waarom medewerkers door willen werken

Het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is voor velen een signaal om met pensioen te gaan, maar er zijn ook professionals die ervoor openstaan om door te gaan met werken. De motivatie hiervoor is divers en kan zowel persoonlijk als professioneel van aard zijn.

1

Voldoening

Werken in de zorg- en welzijnssector betekent vaak direct een verschil maken in het leven van anderen. Deze vorm van voldoening kan voor AOW’ers een reden zijn om te blijven werken en op die manier betekenisvol te blijven.

2

Sociale verbinding

De interactie met collega’s, patiënten/cliënten en hun families biedt een sociaal netwerk en dagelijkse interactie die sommige professionals niet willen missen.

3

Blijvende passie

Voor velen is werken in de zorg geen ‘baan’, maar een roeping. Zij zijn diep gepassioneerd over hun werk en voelen een sterke roeping om anderen te helpen. Deze verdwijnt niet na het bereiken van een bepaalde leeftijd.

4

Financiële redenen

Extra inkomen kan voor sommigen een welkome aanvulling op de AOW zijn. Bovendien kan het helpen bij het financieren van reizen of andere hobby’s.

5

Actieve levensstijl

Blijven werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd kan bijdragen aan zowel mentale als fysieke gezondheid, waardoor sommigen zich energieker en meer betrokken voelen.

6

Structuur en routine

Voor sommige medewerkers biedt de dagelijkse routine van werk een gevoel van structuur en doelgerichtheid.

Hoewel er uitdagingen kunnen zijn, zijn er dus tal van positieve redenen waarom mensen in de zorg- en welzijnssector willen blijven werken. Elk individu zal zijn of haar eigen unieke redenen hebben. Het is dan ook belangrijk om een open dialoog te houden met medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd bijna bereiken. Ook kun je alvast in gesprek gaan met diegenen bij wie dat binnen 1 tot 5 jaar het geval is. Hoe zien zij de periode richting hun pensioen en daarna voor zich? Probeer te begrijpen wat hun motivaties en zorgen zijn en gebruik deze inzichten om beleid en de praktijk daarop aan te passen. Op die manier kun je als organisatie een aantrekkelijke werkplek creëren voor medewerkers van alle leeftijden.

3 tips om medewerkers in dienst te houden na de AOW-leeftijd

Het behouden van AOW’ers kan een waardevolle oplossing zijn om kennis en ervaring in de organisatie te behouden; iets dat in deze krappe arbeidsmarkt van grote waarde is. Je kunt medewerkers op verschillende manieren binden en motiveren om na hun pensioen te blijven werken:

Flexibele werkuren Tip 1

Bied flexibele werkschema’s aan die rekening houden met de behoeften en grenzen van medewerkers. Je kunt ook overwegen om kleinere contracten (qua arbeidsduur) aan te bieden, het mogelijk te maken om kortere diensten te draaien of de optie te bieden om alleen tijdens piekperiodes te werken.

Aangepaste functies Tip 2

Creëer rollen die minder fysiek of mentaal veeleisend zijn. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of er mogelijkheden zijn om administratieve taken afkomstig uit de zorg te bundelen. Als een AOW-gerechtigde medewerker deze taken kan oppakken, kan diegene nog steeds een belangrijke bijdrage leveren waarbij zij in mindere mate wordt belast. Tegelijkertijd kan het voor andere medewerkers prettig zijn om hierin te worden ondersteund.

Erken en waardeer de kennis en ervaring Tip 3

Met jaren van ervaring kunnen medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt een waardevolle bron van kennis zijn voor andere collega’s. Het overbrengen van die kennis en ervaring – en daarmee een bijdrage leveren – kan de medewerker een goed gevoel geven. Bied daarom de mogelijkheid om mentor of buddy te worden van nieuwe of jongere collega’s. Zo voelt de medewerker zich gewaardeerd om zijn kennis en ervaring én gaat waardevolle kennis niet verloren.

Kortom...

In een tijd waar de zorg- en welzijnssector kampt met personeelstekorten kan het behouden van medewerkers na de AOW-leeftijd een win-win situatie zijn voor zowel de organisatie als voor AOW-gerechtigden. Door te begrijpen wat medewerkers drijft en ze adequaat te faciliteren, kunnen HR-professionals een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit en kwaliteit van zorg, en tegelijkertijd de rijke ervaring en deskundigheid van oudere medewerkers blijven waarderen en benutten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw vakgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Contact en vragen

We vertellen veel. Niet gek, want we hebben ook veel te bieden. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Contact

Ontdek meer over AAG

Bekijk onze expertises en klantcases of lees meer over ons!

Onze expertises

Betere zorg begint met een goede basis. Benieuwd hoe we zorgorganisaties daarbij helpen?

Ja, zeker!

Klantcases

Hoe we andere zorgorganisaties hebben geholpen om de zorg beter te maken?

Laat je inspireren!

Wij van AAG

We helpen zorgorganisaties om hun bedrijfskundige processen te verbeteren.

Vertel me meer
Search