Kennis
We delen kennis! Met nieuws- en kennisartikelen, whitepapers en interviews. Selecteer hieronder op expertise of soort. Niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
In dit artikel vertellen we je graag meer over de dashboards die we onlangs met andere zorgorganisaties hebben ontwikkelt in onze PowerBI omgeving – om nog sneller tot inzicht te komen en data gedreven (HR) besluiten te kunnen nemen.
In ons vorige artikel heb je kunnen lezen, lanceerde ABN Amro in 2017 een innovatief Voice of the Employee-programma om de employee experience te verbeteren met datagedreven feedback. In dit artikel vertel ik je graag meer over de rol die focusgroepen spelen bij de ervaring van de employee experience (EX).
Per 01-01-2024 is het mogelijk om de vrijwillige voortzetting bij een generatieregeling in de pensioenaangifte (UPA) mee te laten lopen…
De Algemene ouderdomswet (AOW) schrijft voor dat overheid jaarlijks bepaalt of de AOW-leeftijd omhoog moet en dat verhogingen vijf jaar…
RVU staat voor de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). In de fiscaliteit wordt daaronder verstaan een regeling of een deel…
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor…
Onder de werkkostenregeling (WKR) kan een werkgever een percentage van de loonsom van de organisatie besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen…
Het kan aantrekkelijk zijn – voor werknemer én werkgever – om een deel van een bonus onder te brengen in…
De Belastingdienst heeft de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2025 gepubliceerd. Hierin staat informatie over de nieuwe regels voor…
Welke premie je als werkgever voor de werknemer moet betalen, is afhankelijk van het soort arbeidscontract dat is afgesloten met…
Middelgrote en grote werkgevers hebben de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) 2025 ontvangen van de Belastingdienst.
Verstrek je een kerstpakket aan de werknemers dan kun je deze verstrekking opnemen in de vrije bestedingsruimte van de werkkostenregeling.
Meerdere grote GGZ-organisaties hebben aangekondigd vanaf 2025 te stoppen met het inhuren van zzp'ers, met een sterke nadruk op het…
We zitten momenteel weer volop in de start van het schaatsseizoen. Als ik naar de schaatsers kijk zie ik dat…
Werk jij bij een zorgorganisatie waarbij (een deel) van de zorg wordt gefinancierd door gemeenten? Lees dit stuk dan aandachtig…
Wij ondersteunen dagelijks zorgorganisaties bij het toekomstbestendig inrichten van de client- of zorgadministratie. Een aantal van onze ervaringen en tips…
Elk jaar weer worden de NZa-indexcijfers gepubliceerd. Vaak worden deze gebruikt als indexatie door leveranciers en ook door inkopers om…
Uit ervaring zijn er grofweg drie oorzaken voor een risicovol contractbeheer. De eerste is uiteraard, ‘geen contractbeheer’.
Het lijkt raar dat inkopers en inkoop adviseurs binnen zorgorganisaties betrokken zijn bij de voorbereidingen op het stoppen van het…
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de zorgsector. De overheid introduceert nieuwe wetgeving, zoals de Single Use Plastic (SUP),…
We naderen weer het einde van het jaar. Dit betekent dat bij de veel werkgevers de eindejaarsuitkering wordt uitbetaald. De…
Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk.…
De recent ingevoerde CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer wordt alweer onderzocht door het kabinet en mogelijk vereenvoudigd.
Het wettelijk bruto minimumuurloon gaat per 1 januari 2025 omhoog van € 13,68 naar € 14,06 per uur. Het bruto…
De Belastingdienst heeft een nieuwe uitgave van het Handboek Loonheffingen 2024 gepubliceerd. Zoals bekend vind je in het handboek loonheffingen…
De Nadere regeling kinderarbeid is aangepast om de regels te moderniseren voor werk door kinderen van maximaal 15 jaar oud.…
In 2015 is aangekondigd dat zowel de inkomensafhankelijke opbouw als afbouw van de arbeidskorting in de tabel bijzondere beloningen worden…
Als woningcorporatie heb je wellicht geen zorgvastgoed, maar heb je wel een steeds groter wordende doelgroep die een zorg- of…
Vorige maand was het zover, Prinsjesdag 2024 met een nieuw kabinet. Je vraagt je natuurlijk af wat deze plannen jouw…
In een voortdurend veranderend zorglandschap wordt van zorgorganisaties steeds meer creativiteit en flexibiliteit verwacht. Door al deze ontwikkelingen wordt het…
Een belangrijk aspect van bedrijfsvoering is het zicht hebben op de wijze waarop het resultaat tot stand komt. Om daarmee…
Met de sterke toename van de bouwkosten in de afgelopen jaren en de bescheiden ontwikkeling van de huisvestingsvergoeding, i.c. de…
Drie partijen kwamen op donderdag 12 september 2024 bij elkaar om een belangrijk moment te markeren. Dit markeert een belangrijk…
Het werkveld van Beschermd Wonen verandert in rap tempo. Dit maakt dan ook dat er fundamentele veranderingen dienen plaats te…
Op 17 september 2024 heeft het kabinet het Belastingplan voor 2025 gepresenteerd. De voorgestelde wijzigingen hebben we in dit document…
De mogelijkheid voor werknemers om maximaal 10% van hun pensioen in één keer op te nemen (‘pensioenbedrag ineens’), is wederom…
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor…
In de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) is geregeld dat werkgevers voor bepaalde werknemers een tegemoetkoming kunnen ontvangen.
We zijn wij al gestart met de voorbereidingen voor de workshop jaarovergang. Deze zal dit jaar weer op 3 locaties…
We staan binnen de zorg voor grote veranderopgaven. Zoals we het nu georganiseerd hebben is niet langer houdbaar. We zoeken…
Ooit zijn we begonnen met 'Big Data', toen werd het 'Data Science', nu is het '(Gen)AI' en wie weet straks…
Op 5 september 2024 is het nieuwe richttariefpercentage gepubliceerd. Het richttariefpercentage is het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en…
Eind mei 2025 moeten alle zorgaanbieders een jaarverantwoording openbaar maken. Dit betekent voor meer dan 10.000 zorgaanbieders dat zij dan…
In de Voorlopige kaderbrief Wlz 2025 en in het verlengde van het controversieel verklaren (aanname van het amendement Dobbe) werd…
Wij ondersteunen dagelijks zorgorganisaties bij het toekomstbestendig inrichten van de client- of zorgadministratie. Een aantal van onze ervaringen en tips…
Het toevoegen van een verandercoach aan een project kan aanzienlijke voordelen bieden, vooral wanneer het project veranderingen met zich meebrengt…
Dienstverlening als losse facilitaire onderdelen die ondersteunend zijn aan de zorgverlening. Het zal je niet vreemd klinken want de meeste…
Een werknemer verblijft tijdelijk op de camping en reist van deze plek naar het werk. De werkgever wil een onbelaste…
De Belastingdienst heeft de publicatie ‘Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens’ voor het tweede halfjaar van 2024 online gezet. In de toelichting staat…
In het werkgeversportaal is vanaf nu de dienst ‘Blanco formulieren (wegens bescherming persoonsgegevens)’ beschikbaar. Ook is er de dienst ‘Voorzieningen’…
Het UWV heeft al op 15 juli 2024 de premiepercentages voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en Ziektewet voor…
Bevorderen van werknemerstevredenheid, het stimuleren van talentontwikkeling en het creëren van een positieve werkcultuur. Even belangrijk als een goed georganiseerde…
Er is al veel over geschreven: vanaf 1 januari 2025 wordt er weer gehandhaafd op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling…
Zijn de ambities voor de toekomst nog te realiseren met het huidige personeel? Of zijn daar over een paar jaar…
De arbeidsmarkt moest vrijer worden en dat is gelukt; ongeveer 20% van alle arbeid die wordt verricht wordt uitgevoerd door…
Minstens de helft van de Nederlanders is niet goed op de hoogte over het nieuwe pensioenstelsel. Dat blijkt uit een…
In de zorg wordt iedere dag gewerkt aan een betere bedrijfsvoering. Dit heeft als doel om betere en meer zorg…
Zoals je van ons gewend bent, brengen wij in juli de samenvatting van de beleidsregels voor het komende jaar uit.…
In de zorgsector wordt er voortdurend gestreefd naar verbetering van de arbeidsomstandigheden en het welzijn van medewerkers. Een recente ontwikkeling…
Iedereen die in een ziekenhuis of zorginstelling werkt, weet het: er gaat weleens wat mis met het plansysteem. Meestal gaat…
Als groeiende zorgaanbieder kan de wens bestaan om gecontracteerd te worden voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Waar te beginnen?
Zoals bekend staan de zorgorganisaties in Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen. De zorgvraag groeit fors en tegelijkertijd daalt…
Er zijn heel veel subsidieregelingen en fondsen. Voor veel zorgorganisaties is het een grote opgave om de transitie te kunnen…
Het hoofd- en onderaannemerschap is niet altijd goed georganiseerd binnen een zorgorganisatie en wordt vaak van de ene afdeling naar…
Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel is te complex voor bijna alle mensen die ermee te maken hebben. Veel mensen maken hierdoor de…
Het is je vast niet ontgaan: de afgelopen tijd wordt er veel gesproken over de positie van ZZP-ers op de…
Bezuinigingen langdurige zorg van tafel: NHC-korting 2024 toch teruggedraaid?
Eind 2023 kopte de NOS met het artikel “Roep om terugkeer verzorgingshuis steeds luider: 'Thuis wonen is doorgeslagen'.”
Bezuinigingen langdurige zorg van tafel: NHC-korting 2024 toch teruggedraaid?
Als een werkgever een oudere werknemer aanneemt die een uitkering ontvangt, kan deze recht hebben op een tegemoetkoming: het loonkostenvoordeel…
Een generatieregeling biedt oudere medewerkers de mogelijkheid om minder te gaan werken zonder forse salarisdaling. Daarmee draagt een generatieregeling bij…
Het huidige verlofstelsel is te complex en onoverzichtelijk, vindt de SER (Sociaal-Economische Raad). Daarom adviseert de raad het nieuwe kabinet…
De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven & Eerder Uittreden (MDIEU) is een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.…
De Belastingdienst heeft de ‘Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens bij de aangifte loonheffingen 1e halfjaar 2024’ gepubliceerd.
Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2% omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. De extra verhoging van het…
Het is weer die tijd van het jaar: de controle van jouw jaarrekening door de accountant.
Het ontwikkelen van nieuwe Volledig Pakket Thuis (VPT) plekken roept niet direct bij alle zorgorganisaties een positief gevoel op. Het…
In het vijfde en laatste deel blikken we nog een keer vooruit; wat staat ons in 2024 te doen? Wat…
Wat is nu precies een procesbeschrijving en misschien nog belangrijker wat is het nut en de noodzaak van het opstellen…
Er is al veel geschreven over de snelheid waarmee veranderingen en ontwikkelingen in de (zorg)wereld gaande zijn, en de complexiteit…
Onze visie: Lean is een verandering, geen trucje. Zoals elke verandering betekent dat in de praktijk vallen en opstaan, leren…
Om jongeren te stimuleren om vrijwilligerswerk te doen, wil het kabinet de vergoeding voor vrijwilligers onder de 21 jaar verhogen…
Betrokkenheid kan het verschil maken tussen een team dat gewoon zijn taken uitvoert en een team dat zich volledig inzet…
Hoe kan vastgoed wonen en welzijn verbinden? Je leest het in deze vierde publicatie over het huwelijk van wonen, zorg…
Dat er enorme uitdagingen op de zorg afkomen waaronder vergrijzing, personeelstekort en financieringsvraagstukken hoef ik niemand meer te vertellen. Maar…
Betrouwbare financiële gegevens en nauwkeurige analyses vormen de ruggengraat van besluitvorming voor zorgorganisaties.
Google “lean” en je krijgt ongeveer 1,45 miljard hits. Google “lean en medewerkers” en je krijgt er ongeveer 1,1 miljoen.…
Praktische zaken die te maken hebben met identificeren, registreren en bewaren van gegevens? Download de AAG-wegwijzer!
Onlangs maakte UWV de grenzen voor 2024 tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers voor de Werkhervattingskas (WHK) bekend.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 18 augustus 2023 een update van de Vraag & Antwoord ‘Subsidieregeling…
De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest geoordeeld dat er bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking.…
Bij het pensioenakkoord in 2019 werd benadrukt dat werknemers gezond werkend de pensioenleeftijd moeten kunnen bereiken en dat zij desnoods…
Bij het bepalen van de RVU-drempelvrijstelling wordt aangesloten bij de feitelijke datum van de eerste RVU-uitkering, niet bij het tijdvak…
Tientallen zorgorganisaties stappen jaarlijks over naar een ander ECD. Wanneer je ‘’ECD-selectie’’ intypt in de zoekmachine van Google worden er…