Kennis
We delen kennis! Met nieuws- en kennisartikelen, whitepapers en interviews. Selecteer hieronder op expertise of soort. Niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Het is weer die tijd van het jaar: de controle van jouw jaarrekening door de accountant.
Zorgverzekeraars, zorgkantoren en financiers hechten steeds meer waarde aan de duurzaamheid van jouw organisatie. Benieuwd of jij al stappen hebt gezet en voldoet aan hun verwachtingen? Doe mee aan onze QuickScan.
De zorgsector staat voor ingrijpende veranderingen. De dubbele vergrijzing, een tekort aan personeel en toenemende complexiteit dwingt ons om fundamenteel…
Ik merk steeds vaker dat ik met bestuurders en managers in de zorg in gesprek kom over het anders organiseren…
Werkgevers die vanaf 1 juli 2025 het risico van Ziektewet (ZW) en WGA zelf willen dragen, moeten voor 31 maart…
Vanaf 1 maart 2025 kunnen werknemers en werkgevers kleine conflicten tot €5.000 bij een nieuwe regelrechter indienen, zonder advocaat.
Twee wetsvoorstellen in consultatie: beperking compensatieregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers en verplichte gedragscode voor ongewenst gedrag, beide met ingangsdatum 1…
De Tweede Kamer heeft de 'Wet vereenvoudiging banenafspraak' aangenomen om het voor werkgevers makkelijker te maken mensen met een arbeidsbeperking…
De Belastingdienst verduidelijkt de fiscale regels voor deelauto’s aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Voor loonaangiftes in het eerste halfjaar van 2025 is een toelichting beschikbaar met een overzicht van mogelijke foutmeldingen, herstelinstructies en…
Vanaf 10 maart kunnen werkgevers in cruciale sectoren zoals zorg en kinderopvang SLIM-subsidie aanvragen voor praktijkgerichte scholing, met €73 miljoen…
Bevrijdingsdag is geen wettelijk verplichte vrije dag, maar cao-afspraken zijn leidend; de Stichting van de Arbeid beveelt aan om werknemers…
Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens voor de uitzondering op de 30%-toets verlaagd naar contracten van gemiddeld 30 uur…
Voor de dashboards in AFAS wordt binnenkort gebruik gemaakt van BI. Wat je nu al kan doen ter voorbereiding op…
Datagedreven HR gebruikt data voor betere beslissingen over personeel, zoals verzuim en talentontwikkeling. Strategische personeelsplanning (SPP) anticipeert op toekomstige behoeften,…
Begin met duidelijke doelstellingen en kies de juiste AI-toepassingen voor HR. Start klein, zorg voor goede datakwaliteit en betrek medewerkers.…
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid opgeheven. De Wet DBA wordt volledig gehandhaafd wat betekent dat de…
Hoe draagt investeren in ontwikkeling concreet bij aan een betere employee experience? In dit artikel lees je hoe je een…
Een tuchtklacht roept veel emoties en vragen op bij zorgprofessionals. Wat staat je te wachten, wat voor consequenties kan het…
HilverZorg streeft naar een innovatieve zorgorganisatie met de koers 'Samen verder...', waarbij samenwerking en toekomstkansen centraal staan. ZorgSaamWonen sprak met…
De zorg staat voor grote uitdagingen, van personeelstekorten tot stijgende kosten. Toekomstbestendigheid vraagt om een sterke visie op wonen, zorg…
Duurzame wetgeving wordt wel eens vergeleken met een bezemwagen: er is niemand die je tegenhoudt om het beter dan de…
Ontdek hoe programmamanagement strategische vastgoedplannen omzet in succesvolle uitvoering, de samenhang bewaakt en duurzame verandering stimuleert, met een voorbeeld van…
De bouwkosten zijn verdubbeld, terwijl de NHC-vergoeding beperkt stijgt. Projecten moeten slim omgaan met kosten, rendement en exploitatie.
Deze nieuwe samenwerking biedt zorgorganisaties waardevolle inzichten, waardoor ze beter kunnen sturen op hun belangrijkste KPI’s en zo zorg efficiënter…
Slimmer plannen in de zorg: naar efficiënter capaciteitsmanagement met een integrale aanpak.
De ontwikkelingen rondom het versoepelen van de controles rondom AO/IC blijft niet stil staan. We willen natuurlijk allemaal zo snel…
In de Staatscourant zijn onlangs de nieuwe sectorale bedragen voor de zorg gepubliceerd. De WNT-normbedragen voor 2025 stijgen gemiddeld met…
Sinds begin dit jaar biedt AAG nieuwe praktijkopleidingen voor collega's binnen de VVT-, GGZ- en GHZ-organisaties. Deze opleidingen zijn praktijkgericht…
Het opstellen van de jaarrekening 2024 is begonnen, waarbij de impairmenttoets cruciaal is. Een bijzondere waardevermindering van vaste activa kan…
Hoe ziet de backoffice van de toekomst eruit? En ben je klaar voor de impact van technologische en organisatorische veranderingen…
AI biedt kansen voor serviceorganisaties, die een duidelijke visie en beleid moeten ontwikkelen, inclusief aandacht voor risico’s. Daarnaast is het…
De opzet van een integrale serviceorganisatie, zoals bij Thuiszorg West Brabant met de lancering van het Serviceplein en de integratie…
Projectleiders moeten vaak kiezen tussen het halen van een deadline en het behouden van kwaliteit en welzijn van het team.…
In de toekomst van serviceorganisaties zal digitale communicatie een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de efficiëntie en de…
Zonder betrouwbare data kun je geen goede beslissingen nemen. Download deze whitepaper voor betere sturing in de zorg.
Weer een dag besteed aan het uitpluizen van data uit verschillende systemen? Je bent niet de enige. Overal in de…
Verzoek vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie en checklist beschikbaar
Al ruim 80 jaar bestaat de diensttijdvrijstelling, waardoor een werkgever aan werknemers die ten minste 25 jaar en 40 jaar…
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet…
Per 1 januari 2025 gelden er nieuwe bedragen voor de maandelijkse beslagvrije voet bij een loonbeslag. De bedragen voor alle…
Brandveiligheid is een belangrijk thema in de zorg. Zeker als het zelfstandig vluchten bij een brand niet altijd vanzelfsprekend is.…
Den Haag – Het kabinet-Schoof heeft vandaag een baanbrekend plan onthuld: de oprichting van een nieuwe provincie, Noordzeeland, gelegen op…
Elk jaar weer worden de NZa-indexcijfers gepubliceerd. Vaak worden deze gebruikt als indexatie door leveranciers en ook door inkopers om…
Per 01-01-2024 is het mogelijk om de vrijwillige voortzetting bij een generatieregeling in de pensioenaangifte (UPA) mee te laten lopen…
De Belastingdienst heeft de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2025 gepubliceerd. Hierin staat informatie over de nieuwe regels voor…
In dit artikel vertellen we je graag meer over de dashboards die we onlangs met andere zorgorganisaties hebben ontwikkelt in…
Uit ervaring zijn er grofweg drie oorzaken voor een risicovol contractbeheer. De eerste is uiteraard, ‘geen contractbeheer’.
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de zorgsector. De overheid introduceert nieuwe wetgeving, zoals de Single Use Plastic (SUP),…
Het werkveld van Beschermd Wonen verandert in rap tempo. Dit maakt dan ook dat er fundamentele veranderingen dienen plaats te…
We staan binnen de zorg voor grote veranderopgaven. Zoals we het nu georganiseerd hebben is niet langer houdbaar. We zoeken…
Ooit zijn we begonnen met 'Big Data', toen werd het 'Data Science', nu is het '(Gen)AI' en wie weet straks…
Op 5 september 2024 is het nieuwe richttariefpercentage gepubliceerd. Het richttariefpercentage is het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en…
Eind mei 2025 moeten alle zorgaanbieders een jaarverantwoording openbaar maken. Dit betekent voor meer dan 10.000 zorgaanbieders dat zij dan…
In de Voorlopige kaderbrief Wlz 2025 en in het verlengde van het controversieel verklaren (aanname van het amendement Dobbe) werd…
Wij ondersteunen dagelijks zorgorganisaties bij het toekomstbestendig inrichten van de client- of zorgadministratie. Een aantal van onze ervaringen en tips…
Het toevoegen van een verandercoach aan een project kan aanzienlijke voordelen bieden, vooral wanneer het project veranderingen met zich meebrengt…
Er is al veel over geschreven: vanaf 1 januari 2025 wordt er weer gehandhaafd op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling…
Zijn de ambities voor de toekomst nog te realiseren met het huidige personeel? Of zijn daar over een paar jaar…
In de zorg wordt iedere dag gewerkt aan een betere bedrijfsvoering. Dit heeft als doel om betere en meer zorg…
Zoals je van ons gewend bent, brengen wij in juli de samenvatting van de beleidsregels voor het komende jaar uit.…
In de zorgsector wordt er voortdurend gestreefd naar verbetering van de arbeidsomstandigheden en het welzijn van medewerkers. Een recente ontwikkeling…
In een tijd waarin de zorgsector wordt geconfronteerd met steeds complexere uitdagingen, wordt de rol van data als stuurmiddel voor…
Iedereen die in een ziekenhuis of zorginstelling werkt, weet het: er gaat weleens wat mis met het plansysteem. Meestal gaat…
Als groeiende zorgaanbieder kan de wens bestaan om gecontracteerd te worden voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Waar te beginnen?
Zoals bekend staan de zorgorganisaties in Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen. De zorgvraag groeit fors en tegelijkertijd daalt…
Er zijn heel veel subsidieregelingen en fondsen. Voor veel zorgorganisaties is het een grote opgave om de transitie te kunnen…
Het hoofd- en onderaannemerschap is niet altijd goed georganiseerd binnen een zorgorganisatie en wordt vaak van de ene afdeling naar…
Het is je vast niet ontgaan: de afgelopen tijd wordt er veel gesproken over de positie van ZZP-ers op de…
Bezuinigingen langdurige zorg van tafel: NHC-korting 2024 toch teruggedraaid?
Eind 2023 kopte de NOS met het artikel “Roep om terugkeer verzorgingshuis steeds luider: 'Thuis wonen is doorgeslagen'.”
Bezuinigingen langdurige zorg van tafel: NHC-korting 2024 toch teruggedraaid?
Als een werkgever een oudere werknemer aanneemt die een uitkering ontvangt, kan deze recht hebben op een tegemoetkoming: het loonkostenvoordeel…
Een generatieregeling biedt oudere medewerkers de mogelijkheid om minder te gaan werken zonder forse salarisdaling. Daarmee draagt een generatieregeling bij…
De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven & Eerder Uittreden (MDIEU) is een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.…
De Belastingdienst heeft de ‘Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens bij de aangifte loonheffingen 1e halfjaar 2024’ gepubliceerd.
Het ontwikkelen van nieuwe Volledig Pakket Thuis (VPT) plekken roept niet direct bij alle zorgorganisaties een positief gevoel op. Het…
De invoering van de definitie van de inkomstenverhouding (IKV) is opnieuw uitgesteld. Het Besluit IKV legt vast wat een IKV…
In het vijfde en laatste deel blikken we nog een keer vooruit; wat staat ons in 2024 te doen? Wat…
Wat is nu precies een procesbeschrijving en misschien nog belangrijker wat is het nut en de noodzaak van het opstellen…
Er is al veel geschreven over de snelheid waarmee veranderingen en ontwikkelingen in de (zorg)wereld gaande zijn, en de complexiteit…
Onze visie: Lean is een verandering, geen trucje. Zoals elke verandering betekent dat in de praktijk vallen en opstaan, leren…
Betrokkenheid kan het verschil maken tussen een team dat gewoon zijn taken uitvoert en een team dat zich volledig inzet…
Hoe kan vastgoed wonen en welzijn verbinden? Je leest het in deze vierde publicatie over het huwelijk van wonen, zorg…
Dat er enorme uitdagingen op de zorg afkomen waaronder vergrijzing, personeelstekort en financieringsvraagstukken hoef ik niemand meer te vertellen. Maar…
Betrouwbare financiële gegevens en nauwkeurige analyses vormen de ruggengraat van besluitvorming voor zorgorganisaties.
Google “lean” en je krijgt ongeveer 1,45 miljard hits. Google “lean en medewerkers” en je krijgt er ongeveer 1,1 miljoen.…
Praktische zaken die te maken hebben met identificeren, registreren en bewaren van gegevens? Download de AAG-wegwijzer!
Onlangs maakte UWV de grenzen voor 2024 tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers voor de Werkhervattingskas (WHK) bekend.
Bij het bepalen van de RVU-drempelvrijstelling wordt aangesloten bij de feitelijke datum van de eerste RVU-uitkering, niet bij het tijdvak…
Tientallen zorgorganisaties stappen jaarlijks over naar een ander ECD. Wanneer je ‘’ECD-selectie’’ intypt in de zoekmachine van Google worden er…
In dit derde deel staat de samenwerking centraal; zowel binnen een zorgorganisatie als erbuiten.
Welke kennisvragen hebben zorgaanbieders om de transitie van scheiden van wonen en zorg naar WOZO soepeler te laten verlopen?
De zorgcontractering ZVW voor 2024 is weer gestart. De enorme hoeveelheid aan planningsinformatie die in deze inkoopbeleidstukken staat is samengevat…
In deze whitepaper lees je de top 10 ECD uitdagingen uit de praktijk van onze consultants en hoe ermee te…